NEURAČUNLJIV: Penzioner (89) koji je čekićem za meso napadao žene poslat na lečenje!
Foto: LPD Wien

Bečlijke odahnule

NEURAČUNLJIV: Penzioner (89) koji je čekićem za meso napadao žene poslat na lečenje!

Austrija -
Na pitanje da li zna zašto se nalazi pred sudom penzioner je odgovorio: Navodno sam nekim predmetom lupao ljude po glavi!

BEČ - Penzioner (89) koji je čekićem za meso proletos napao tri žene u okolini bečkog parka Prater biće smešten u ustanovu za mentalno obolele zatvorenike Gelersdorf u Donjoj Austriji. On se najpre pobunio zbog ove sudske odluke, ali je, ipak, odlučio da ne uloži žalbu.

"Neću da idem u Gelersdorf, tamo će me maltretirati. Ako moja pravna zastupnica ne uloži žalbu, ukinuću joj punomoć“, vikao je 89-godišnjak nakon što je pročitana presuda. Ipak, nakon kratkog razgovora sa advokatom, muškarac se smirio i prihvatio presudu, koja je na taj način postala pravosnažna.

Njega terete za napad na tri osobe u blizini Pratera. Na pitanje da li zna zašto se nalazi pred sudom penzioner je odgovorio:

"Navodno sam nekim predmetom lupao ljude po glavi“.

Prema rečima tužioca, muškarac je u roku od samo šest dana na Prateru napao tri žene. Najpre je, 30. aprila oko 15 časova, metalnom šipkom u glavu udario nepoznatu ženu, da bi svega nekoliko dana kasnije počinio još dva napada. Trećeg i petog maja, takođe usred bela dana, napao je još dve Bečlijke (58, 30) čekićem za meso koji je kupio u obližnjoj prodavnici.

Uzevši u obzir starost napadača, žrtve su imale sreće pa su, uprkos opasnom oružju, zadobile samo lakše povrede. Ipak, sa traumama će morati da se bore čitavog života. 30-godišnja žena, penzionerova poslednja žrtva, napadnuta je dok je sedela na klupi u parku i čitala knjigu. Pored klupe su se nalazila kolica u kojima je spavala njena ćerkica.

Policija je zaplenila čekić kojim je napadao žene (Foto: LPD Wien)
Policija je zaplenila čekić kojim je napadao žene (Foto: LPD Wien)

"Kada sam osetila oštar bol najpre sam pomislila da je nešto palo sa drveta. Okrenula sam se i videla muškarca sa čekićem za meso, koji se spremao da me opet udari“, objasnila je žena.

Ona je instinktivno ustala i sa detetom potrčala ka grupi ljudi, udaljenoj pedesetak metara. Oni su pozvali policiju, koja je napadača odvezla u psihijatrijsku bolnicu, dok je žena prevezena u najbližu ambulantu gde joj je ušivena rana.

Svega nekoliko dana ranije penzionera je napustila supruga, trideset godina mlađa Tajlanđanka, koja se u međuvremenu vratila svojoj porodici i podnela zahtev za razvod. Ona je od starca pobegla zbog njegovog agresivnog ponašanja, koje je poslednjih dana zajedničkog života postalo sve učestalije.

"Kada sam se jednoga dana vratio kući stan je bio prazan. Osećao sam se užasno, više nisam mogao ni da razmišljam. Želeo sam da se osvetim sudbini, jer sam u životu uvek bio samo iskorišćavan“, objasnio je on i dodao da se ne seća napada za koje ga terete.

Sudsko veštačenje je pokazalo da je muškarac u trenutku napada bio neuračunljiv. Glavni sudski veštak predložio je da ga pošalju u Gelersdorf "na neodređeno vreme“, iz straha da bi, zbog lošeg mentalnog zdravlja i labilne psihe, mogao da ponovi napade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track