BONTON ZA PROSJAKE: 16 pravila po kojima može da se prosi!
Foto: Fota Arhiva Grada Salcburga

Grad Salcburg objavi poseban pravilnik

BONTON ZA PROSJAKE: 16 pravila po kojima može da se prosi!

Austrija -
Uputstvo za prosjake sadrži 16 pravila na nemačkom, rumunskom, mađarsom, bugarskom i romskom, a ima i ilustracije za one koji su nepismeni ili ne razumeju ni jedan od ovih jezika

SALCBURG - Suočeni sa sve većim brojem prosjaka na ulicama Salcburga, gradske vlasti su odlučile da objave specijalni "bonton za prosjake".

Zamenica gradonačelnika, Anja Hagenauer (SPÖ) predstavila je pravilnik ponašanja za prosjake na više jezika sa ilustracijama koje objašnjavaju prava i obaveze prosjaka.

Uputstvo sadrži 16 pravila koja su prevedena na nekoliko jezika,(nemački,rumunski, mađarski, bugarski i romski), a ilustracije su namenjene onima koji ne znaju da čitaju ili ne razumeju ni jedan od ovih jezika. Po ovom pravilniku između ostalog zabranjeno je prošenje sa decom u prodavnicama ili pred kućnim vratima. Dozvoljeno je samo „tiho prošenje“ uz obaveštenje da se koriste javni toaleti.

 Anja Hagenauer Zamenica gradonačelnika Salcburga na prezentaciji Pravilnika
Anja Hagenauer Zamenica gradonačelnika Salcburga na prezentaciji Pravilnika

Ovaj „kodeks“ treba da olakša posao policiji ali i svima koji su nezadovoljni sve većim bojavom prosjaka na ulicama Salcburga. Umesto da gube vreme u bezuspešnom objašnjavanju sa njima o tome šta je dozvoljeno a šta ne, sad mogu jednostavno da im pokažu pravilnik gde je "sve nacrtano".

Hagenauer je najavila da će biti otvorena prenoćišta za prosjake gde bi oni mogli da borave do nekoliko nedelja. Planiraju se dalji koraci kao što su uvođenje osnovnih medicinskih usluga i odbora za rešavanje nesporazuma između prosjaka i građana, kom će moći da sae obrate obe strane.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track