(FOTO) SPASITELJKI SRPSKE DECE U ČAST: U Beču otvoren Park Dijane Budisavljević!
Foto: Milan Ilić

Svečano

(FOTO) SPASITELJKI SRPSKE DECE U ČAST: U Beču otvoren Park Dijane Budisavljević!

Austrija -
Park posvećen ženi koja je iz logora NDH izvukla 12.000 srpske dece smešten je na dva nivoa, između jedne prometne ulice i Dunavskog kanala
1 / 7 Foto: Milan Ilić

BEČ - U Beču je danas u 9. bečkoj opštini (Alsergrund), pred nekoliko stotina ljudi, u prisustvu predstavnika grada Beča i srpskih zvaničnika u Austriji, svečano otvoren Park Dijane Budisavljević (1891­-1978). Ova Austrijanka, udata za Srbina, spasila je živote 12.000 srpske dece u fašističkkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog Svetskog rata.

Na svečanosti je najpre govorila Martina Malijar (Martina Malyar, SPÖ), predsednica opštinske skupštine Alzergrunda, koja je podsetila na civilnu hrabrost Dijane Budisavljević i naglasila da se u Alzergrundu i čitavom Beču neće više dozvoliti fašizam.

O Dijani Budisavljević, kao ženi koja na najbolji mogući način povezuje austrijski i sprski narod, govorio je zatim Pero Janković, ambasador Srbije u Austriji. Janković je podsetio da Austrija i Srbija odavno imaju isprepletene odnose, ali da ovaj bilateralni odnos nije uvek bio jednostavan.

Okupljenima se obratio i vladika Andrej (Ćilerdžić), episkop austrijsko­-švajcarski. Vladika Andrej je podsetio da poslednjih godina polako prodiru mnoge do sada zanemarivane informacije o "vremenu koje izaziva gađenje" i "zastrašujućoj količini patnje" na području sa kojeg je Dijana Budisavljević spasila decu.

Vladika Andrej je podsetio na potrebu naučne obrade istorije, ali i na neophodnost sećanja, kao i na solidarnost prema precima koji su dali doprinos u ostvarivanju srećnije, miroljubivije i za život prijatnije budućnosti, kojoj svi stremimo.

Potom je govorio Srđan Mijalković, predsednik srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta iz Beča. On je naglasio inicijalnu ulogu mladog Nedeljka Savića, Austrijanca srpskog porekla i člana uprave bečke Prosvjete, u bečkom obeležavanju imena i dela Dijane Budisavljević.

Nedeljko Savić je bio inicijator ideje da se po Dijani Budisavljević nazove jedna ulica ili park u Beču. Pitanje je da li bi to i kada bilo ostvareno, da ovu Savićevu ideju i inicijativu Prosvjete nije podržao Markus Gremel (Marcus Gremel, SPÖ), mladi socijaldemokratski odbornik u bečkoj opštini Alzergrund, a zatim i Martina Malijar.

Na kraju svečanosti umetnica Jelena Krstić svojim impresivnim glasom otpevala je, bez muzičke pratnje, jednu srpsku narodnu pesmu. Nedeljko Savić je, na nemačkom, pročitao deo poeme "Jama“ Ivana Gorana Kovačića, koju je pesnik napisao već 1941, kao protest protiv ustaških pokolja nad Srbima u Drugom Svetskom ratu.

Svečanosti su prisustvovali i potpukovnik Goran Jeremić, vojni ataše Republike Srbije, sveštenik Krstan Knežević, pesnikinja Vjera Rašković Zec...

Park Dijane Budisavljević, se nalazi na dva nivoa, između jedne prometne ulice i Dunavskog kanala. U njegovom gornjem delu se nalazi dečije igralište, a u donjem delu, koji je deo kanalskog keja, nalaze se sportska igrališta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track