Razbijena neonacistička grupa, zabranjen rad foruma koji veliča Hitlera i Treći rajh!
Foto: AP

Akcija u Austriji i Nemačkoj

Razbijena neonacistička grupa, zabranjen rad foruma koji veliča Hitlera i Treći rajh!

Austrija -
Policija je pretresla i pet stanova u kojima je pronađen dokazni materijal o delovanju neonacističke grupe koja je stajala iza foruma

BEČ - Zajedničkom akcijom nemačke i austrijske policije blokiran je rad neonacističkog internet foruma "Nacionalna revolucija", a dvojica neonacista iz Nemačke i Austrije su uhapšena. Policija je pretresla i pet stanova u kojima je pronađen dokazni materijal o delovanju neonacističke grupe koja je stajala iza "Nacionalne revolucije".

Prema podacima Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora, institucije koja prati neonacizam, "Nacionalna revolucija" je bila aktivna na internetu još od 2007. godine. Austrijski neonacisti su tu takođe bili veoma aktivni, pod raznim pseudonimima, sa simbolima koji asociraju na "Veliku Nemačku" i Hitlerov Treći rajh.

Austrijska Služba za zaštitu ustavnog poretka otkrila je troje odgovornih za delovanje ovog foruma, dve žene i jednog muškarca, koji je glavni osumnjičeni. Oni su bili administratori foruma. Njima se na teret takođe stavlja i prodaja CD-ova sa nacističkom ideologijom, za šta su u Nemačkoj i Austriji propisane ozbiljne zakonske kazne.

Oglasila se i austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl­Lajtner (Johann Mikl­Leitner, ÖVP).

"S obzirom da internet ne poznaje granice, policijska borba protiv kriminalaca i podrivača poretka, uključujući neonaciste, može se voditi samo uz blisku saradnju policija raznih država", rekla je Mikl- Lajtner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track