GOREO ZATVOR: Zatvorenik toalet papirom zapalio svoju ćeliju!
Foto: Kurir

Izbegnuta tragedija u Štajnu

GOREO ZATVOR: Zatvorenik toalet papirom zapalio svoju ćeliju!

Austrija -
Rihard M. osuđen zbog ubistva i psihički labilan nije želeo da napusti svoju ćeliju, kako bi bila okrečena, već je zapalio rolne toalet papira

ŠTAJN - Psihički labilan Rihard M. (22) zapalio je svoju ćeliju u austrijskom zatvoru Štajn. Brzom reakcijom čuvara sprečena je tragedija većih razmera. Uprava ovog zatvora od austrijskog MUP-a posle ovog incidenta ponovo traži otvaranje posebnih zatvora za mentalno obolele prestupnike.

Rihard M. osuđen zbog ubistva, nije želeo da napusti svoju ćeliju, kako bi je moleri okrečili. Njegove proteste i pretnje čuvari nisu shvatili ozbiljno. Mladić je u nameštaj ugurao rolne toalet papira, a zatim ih zapalio. U roku od nekoliko minuta nije gorela samo njegova ćelija, već je vatra počela da se širi hodnikom. Zatvorenik, koji se u tom momentu nalazio napolju, nije povređen, a brza reakcija čuvara koji su vatru uspeli sami da ugase sprečili su širenje vatre po ostalim ćelijama.

"Iako se nalaze u zatvoru, oni i dalje dovode u opasnost živote drugih ljudi. To se mora promeniti i zato od MUP-a još jednom tražimo otvaranje novih zatvora, namenjenih isključivo ovim prestupnicima, zatvora koji će biti bolje čuvani i od Štajna“, izjavio je jedan od čuvara koji je želeo da ostane anoniman.

Rihard M. je 2009. godine u 12. bečkoj opštini sa 47 uboda nožem usmrtio svoju bivšu devojku (19), zog čega je osuđen je na 13 godina zatvora. Po odsluženju kazne trebalo bi da bude poslat u neku od klinika za psihički labilne prestupnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track