Većina siromašnih u Austriji su stranci!
Foto: KURIR

Na marginama društva

Većina siromašnih u Austriji su stranci!

Austrija -
Čak 35 odsto osoba koje žive u Austriji, a nemaju austrijski pasoš ugroženo je siromaštvom i češće pogađa decu iz porodica pridošlica nego što je to slučaj sa njihovim ostalim vršnjacima

BEČ - Stranci u Austriji ugroženiji su siromaštvom nego domaće stanovništvo, pokazuje danas objavljeno istraživanje Medijskog servisa "Novi Austrijanci"".

Čak 35 odsto osoba koje žive u Austriji, a nemaju austrijski pasoš ugroženo je siromaštvom i društvenom marginalzacijom. Ove brojke pokazuju da su stranci time dvostruko ugroženi siromaštvom nego što je to slučaj sa Austrijancima (16 procenata). Siromaštvo pogađa mnogo češće decu iz porodica pridošlica nego što je to slučaj sa njihovim ostalim vršnjacima.Takođe su ovoj deci znatno lošije perspektive obrazovanja.

Državljanstvo samo po sebi nije odlučujuće za stanje socijalne ugroženosti. Veću ulogu pri tome igra nivo obrazovanja, budući da visoko obrazovane osobe koje nisu austrijski državljani imaju manje predispozicija da budu pogođene sirmaštvom. Prema mišljenju Konferencije za borbu protiv siromaštva, visoki rizik zapadanja u siromaštvo kod stranih državljana kao i migrantskih porodica se može pripisati ulozi više faktora.

Najčešći faktori moguće ugroženosti siromaštvom su niski nivo obrazovanja, ograničeni pristup tržištu rada, niska primanja, dekvalifikacija na tržištu rada, zapostavljenost na tržištu stanovanja kao i diskriminišuće pravne odrednice. Kako se ističe, postoji više mogućnosti za poboljšanje eknomske situacije porodica i osoba migrantske pozadine kao i stranih državljana u Austriji.

Ravnopravne šanse na tržištu rada, bolje priznavanje kvalifikacija stečenih u inostranstvu, te i više obrazovnih šansi za socijalno zapostavljene grupe su neke od ovih mogućnosti. Konferencija za borbu protiv siromaštva smatra takođe da je potrebna politika koja se zalaže za konkretne mere podsticanja ravnopravnosti šanse, poštovanja i tolerancije.

Šefovi država i vlada EU su 2010. godine u okviru strategije "Evropa 2020" postavile cilj da do 2020. godine umanje broj siromašnih za 20 miliona. U periodu od 2011. (24,3 procenata) do 2012. (24,8 procenta) u okviru Evropske unije se međutim beleži trend rasta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track