KURC:  Srbija će biti među prioritetima Austrije 2015.!
Foto: Rojters

Podrška na putu ka EU

KURC: Srbija će biti među prioritetima Austrije 2015.!

Austrija -
Građani srpskog porekla su veoma dobro integrasani, uspešni preduzetnici, dobri studenti i značajni umetnici koji svojim delovanjem grade čvrst most između Srbije i Austrije, izjavio je Sebastijan Kurc, austrijski ministar inostranih poslova

FRANKFURT - Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc najavljuje da će Srbija tokom iduće godine biti zemlja prioriteta Austrije.

On je, u intervjuu frankfurtskim "Vestima“ datom povodom sutrašnjeg državnog praznika Austrije, kazao da je "Austrija blizak i odan pristalica Srbije na putu ka EU“.

"Podržavamo EU perspektivu celog Zapadnog Balkana. Naši bilateralni odnosi su na istorijski visokom nivou“, konstatovao je Kurc i dodao da će Austrija naredne godine, raditi, osim na tekućoj podršci, i na pristupnom procesu i na dva važna projekta. S tim u vezi je naveo organizovanje Samita o zapadnom Balkanu, kao nastavak ovogodišnjeg berlinskog skupa, dodajući da zvaničan Beč u tome računa na značajni doprinos iz Srbije.

"I na polju kulture će biti zanimljivo. Tokom 2015. Srbija će biti zemlja našeg prioriteta. U tom okviru organizovaće se projekti u različitim delovima Srbije i tako dodatno biti intenzivirana kulturna razmena između Austrije i Srbije“, kazao je Kurc.

On je ukazao da su građani srpskog porekla veoma dobro integrasani, te su često uspešni preduzetnici, dobri studenti i značajni umetnici koji svojim delovanjem grade čvrst most između Srbije i Austrije

.„U Austriji gotovo jedna petina stanovništva je migrantskog porekla. Cilj mora biti da se ljudi u našoj zemlji ne ocenjuju na osnovu porekla, boje kože ili vere, već na osnovu onoga što doprinose Austriji. Za to je bitno stvoriti motivaciju, omogućiti da daju doprinos, tražiti i priznati ga. Poslednjih godina smo dosta postigli i sa diskusija prešli na dela. Naravno ima još putno toga da se učini”, ukazao je Kurc.

Upitan koliko je neutralnost, na koju se Austrija posle Drugog svetskog rata obavezala, važna i moguća u globalnom svetu, on je ukazao da je neutralnost Austrije od 1955. zapisana u Ustavu i međunarodnom pravu.

“Osnovni elementi vojne neutralnosti i dalje važe, posebno kada je reč o tome da nema stranih trupa na tlu Austrije niti pristupanja vojnim savezima. sarađujemo, međutim, angažovano na zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU. Tako su naši vojnici u BiH, policajci i eksperti na Kosovu deo misija EU. Kao partner NATO-a aktivno učestvujemo u Kforu, kojim komanduje NATO, i sa 520 vojnika imamo najveći kontingent. Vidite da je moguće i kao neko ko nije članica NATO-a učestvovati u oblikovanju međunarodne bezbednosne politike“, naglasio je Kurc.

Povodom državnog praznika on je poručio da je to praznik za sve ljude koji žive u Austriji, bez obzira na poreklo i državljanstvo.

„Više od pola veka Srbi, kao i lica iz drugih zemalja zapadnog Balkana dolaze u Austriju. U mnogim porodicama je već četvrta generacija koja raste u našoj Republici. To potvrđuje da je Austrija naša zajednička domovina“, zaključio je šef austrijske diplomatije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track