Bečki privrednici imaju pravo da biraju svoje predstavnike
Foto: Rojters

Zašto su važni izbori za WK Wien

Bečki privrednici imaju pravo da biraju svoje predstavnike

Austrija -
Ako privrednik mora da plaća članarinu u Privrednoj komori, treba i da glasa za svoje predstavnike u njoj

BEČ - Sve je više Austrijanaca srpskog porekla i Srba koji su u Beču samostalni privrednici. Svi privrednici imaju pravo da biraju svoje granske predstavnike za Privrednu komoru (Wirtschaftskammer Österreich, skr. WK).

S obzirom da je komora organizovana pokrajinski, izbori za Privrednu komoru Beča (WK Wien) biće početkom 2015. godine.

Zašto su ovi zbori važni za naše i privrednike uopšte?

WKÖ je organizovana kroz pokrajinske organizacije u svakoj od devet austrijskih pokrajina i na saveznom nivou. Zastupa poslovne interese svojih članova, nezavisno od države. U Austriji je Privredna komora jedan od važnih i uticajnih faktora kada se pripremaju i donose novi zakoni, odnosno menjaju postojeći propisi.

Zato svaki privrednik treba da iskoristi pravo glasa u WK. Na izborima za WK privrednici glasaju za onu političku opciju u komori za koju smatraju da najbolje štiti i zastupa njihove poslovne interese, bilo da je to socijaldemokratska, narodnjačka, slobodarska, zelena ili neka druga frakcija.

Članstvo u WK je obavezno za sve privrednike, osim za samostalne poljoprivrednike i slobodna zanimanja, koji imaju svoje posebne komore. Ako privrednik mora da plaća članarinu WK, treba i da glasa za svoje predstavnike u njoj, da ne dopusti da neko drugi oblikuje njegove interese.

Svaki privrednik, član WK, ima pravo da svoj glas da u takozvanom "primarnom glasanju" (Urwahl). To znači da se njegov glas broji u biranju delegata u WK iz one grane u kojoj deluje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track