Austrijska vojska se sprema za borbu protiv terorizma i sajber-napada!
Foto: Milan Ilić

Nova odbrambena strategija

Austrijska vojska se sprema za borbu protiv terorizma i sajber-napada!

Austrija -
Sve veća pretnja su nekonvencionalni oblici nasilja, pre svega putem interneta i pretnje koje mogu ugroziti ključnu infrastrukturu

BEČ - Vladajuće partije u Austriji Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP) postigle su dogovor o novoj odbrambenoj strategiji koja predviđa usmeravanje aktivnosti prema novim pretnjama, pre svega terorizmu i sajber-napadima.

Hladni rast se završio i aktuelne pretnje dolaze pre svega preko interneta, ili kao pretnja po ključnu infrastrukturu, ocenio je, u svom predlogu strategije ministar odbrane Gerald Klug.

"Odbrambena politika je oslonjena na angažovanu evropsku politiku neutralnosti i solidarnosti i kao takva sledi strategiju sveobuhvatne stabilizacije okruženja i prevencije kriza“, navodi se u dokumentu.

U delu posvećenom neposrednoj konvencionalnoj vojnoj pretnji Austriji navodi se da ona srednjeročno ne postoji, i da istovremeno nekonvencionalni oblici organizovane primene nasilja od strane državnih i nevladinih aktera dobijaju na značaju, pri čemu se ukazuje na terorizam i sajber-napade.

Austrijska vojska se u predlogu i dalje vodi kao "oružana sila“, ali istovremeno se priprema put za "slabljenje“ oružanih snaga vojske.

Zaštita kritične infrastrukture, ali i pomoć u elementarnim nepogodama su glavni prioriteti vojske, kao i učešće u misijama u inostranstvu, naveo je ministar.

SPO i OVP su složni da učešće austrijskih vojnika u međunarodnim misijama predstavlja "odbranu zemlje“, ali da politika mora i dalje da donosi odluke u koje misije se upućuju vojnici.

Naime, strategija uklanja podelu između aktivnostima vojske u zemlji i inostranstvu, te se međunarodno učešće navodi kao značajan element odbrane nacionalne bezbednosti.

Nova strategija zameniće dosadašnju, koja je usvojena 2005.godine, i ima za cilj da se utvrde zadaci vojske za daljih 10 godina.

Jugoistočna Evropa, kako je podvučeno, ostaje i dalje prioritet u učešću austrijske vojske u međunarodnim misijama.

U zavisnosti od napretka stabilizacije u jugoistočnoj Evropi zavisiće aktovnosti proširenja međunarodnog angažovanja na istočnu Evropu, to jest region Crnog mora, Bliski i Srednji istok, kao i severnu i Sahel Afriku, navodi se u strategiji.

Takođe se u strategiji posebno podvlači evropska saradnja kao osnovni princip i ukazuje da učešće u borbenim jedinicama EU treba da se iskoristi za produbljivanje saradnje.

Za obavljanje predviđenih zadataka predviđena je potreba od 55.000 vojnika, uz napomenu da je za aktivnosti pružanja pomoći u slučaju elementarnih nepogoda potrebno 12.500 vojnika, kao i za misije u inostranstvu 1.100.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track