KAZNE I DO 5.000 EVRA: Od danas obavezne zimske gume!
Foto: Shutterstock

Zimska oprema

KAZNE I DO 5.000 EVRA: Od danas obavezne zimske gume!

Austrija -
Vozači koji saobraćaju na putevima na kojima su sneg, bljuzgavica ili led obavezni su da na svom vozilu imaju zimske gume, odnosno lance za sneg, montirane na minimalno dva pogonska točka

BEČ - Od danas, 1. novembra, na teritoriji Austrije obavezna je upotreba zimske opreme za sve automobile, kao i kamione do 3,5 tona. Sezona obaveznog korišćenja zimskih guma za automobile traje do 15. aprila iduće godine, dok je za autobuse taj rok 15. mart.

Vozači koji saobraćaju na putevima na kojima su sneg, bljuzgavica ili led obavezni su da na svom vozilu imaju zimske gume, odnosno lance za sneg, montirane na minimalno dva pogonska točka. Podsetimo, zakonom je propisano montirati lance isključivo na putevima koji su prekriveni snegom ili ledom.

Nepoštovanje ovog zakona biće sankcionisano novčanom kaznom u iznosu od 35 evra. Međutim, vozače, koji nepoštovanjem ovog zakona dovode u opasnost druge učesnike u saobraćaju, čekaju novčane kazne u iznosu i do 5.000 evra.

Zakonski modeli zimskih guma za blato i sneg označeni su skraćenicama M+S, M.S. ili M&S i potrebno je da na sebi imaju šaru duboku četiri, odnosno pet milimetara, u zavisnosti od tipa guma.

Za autobuse i kamione preko 3,5 tona zimska oprema je obavezna na svim putevima bez obzira da li su ti putevi u potpunosti suvi, mokri ili prekriveni snegom. Novina je da od ove godine i mikro automobili, vozila koja razvijaju maksimalnu brzino do 45km/h, moraju imati adekvatne zimske gume, što do sad nije bio slučaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track