POTPISALI PETICIJU: Više od 800.000 Austrijanaca traži manje poreze na plate!
Foto: Prinstskrin Yt

ÖGB poziva državu da reaguje

POTPISALI PETICIJU: Više od 800.000 Austrijanaca traži manje poreze na plate!

Austrija -
Glavni zahtev je da sav novac od smanjenja poreza, čitavih 5,9 milijardi evra bude raspoređen među zaposlenima u Austriji

BEČ - Više od 800.000 Austrijanaca potpisalo je peticiju za smanjenje poreza na plate ("Lohnsteuer runter!“), koju je organizovao Savez sindikata Austrije (ÖGB). Za samo četiri meseca sakupljeno je tačno 882.184 potpisa, a ÖGB će ovu peticiju republičkoj vladi predati sredinom novembra.

Osim peticije vladi će sredinom novmebra biti predata i rezolucija o brzom smanjenju poreza na plate, koju je upravni odbor Saveza sindikata doneo u četvrtak. Povodom završetka kampanje javnosti se obratio i predsednik ÖGB, Erih Foglar (Erich Foglar).

"Čak 882.184 stanovnika ove zemlje priključilo se našoj kampanji i podržalo naše napore. Svojim potpisom oni su republičkoj vladi, kojoj će peticija uskoro biti predata, poslali jasnu poruku da je krajnje vreme za brzo smanjenje poreza“, saopštio je Foglar.

Erih Foglar
Erih Foglar

Glavni zahtev je da sav novac od smanjenja poreza, čitavih 5,9 milijardi evra kako predviđa koncept koji su zajednički izradili ÖGB i Radnička komora, bude raspoređen među zaposlenima u Austriji.

"Smanjenje poreza se ne može zaobići. Sada je red na republičku vladu da povuče potez, mi ostajemo pri svome“, ponovio je Foglar.

On je upozorio da finansiranje ove reforme ne sme da se dogodi preko leđa građana Austrije.

"Mi ne želimo da zaposleni žrtvuju svoju 13. i 14. platu na ime ove poreske reforme. Do toga ne sme doći! Bonusi i dodaci na platu moraju nastaviti da se isplaćuju, a ne sme doći ni do smanjenja doprinosa za socijalno i zdravstveno osiguranje“, kategoričan je predsednik Saveza sindikata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track