Socijaldemokrate i katolici protiv rada prodavnica nedeljom!
Foto: Think

Glavna predizborna tema

Socijaldemokrate i katolici protiv rada prodavnica nedeljom!

Austrija -
Zahtevu za očuvanje nedelje kao generalno neradnog dana pridružile su se ovih dana i razne austrijske civilne organizacije, Radnička komora (AK), radnički sindikati i rimokatolički velikodostojnici

BEČ - Da li prodavnice treba da budu otvorene nedeljom trenutno je glavna tema pred izbore za Privrednu komoru Beča (WK Wien), koji će se održati od 23. do ­26. februara 2015. godine.

Kao i u svim drugim austrijskim pokrajinama, tako je i u WK Wien Narodna partija Austrije (ÖVP) dominantna sa svojim Privrednim savezom (Wirtschaftsbund - WB). WB, koji ima apsolutnu većinu u WK Wien, zalaže se da prodavnice u turističkim zonama dobiju pravo da budu otvorene i nedeljom. Po Beču se mogu videti oglasi WK Wien, na kojima piše kako se 50.000 turista u Beču našlo pred zatvorenim prodavnicama i pozivom da se ovakva praksa izmeni.

Protiv rada prodavnica nedeljom je Socijaldemokratsko privredno udruženje Beča (SWV Wien), druga najjača frakcija u WK Wien (29,7 odsto glasova na izborima 2010).

Zahtevu za očuvanje nedelje kao generalno neradnog dana pridružile su se ovih dana i razne austrijske civilne organizacije, Radnička komora (AK), radnički sindikati i rimokatolički velikodostojnici. Oni su protiv turističkih zona, delova grada u kojima ne bi važilo pravilo o nedelji kao neradnom danu.

Potpredsednik AK Wien, Vilibnald Štajnkelner (Willibald Steinkellner), ukazuje da je zahtev za rad prodavnica nedeljom izraz "pohlepe za profitom", koji treba da se ostvari "na grbači radnika".

Fric Štrobl (Fritz Strobl), predsednik SWV Wien i Akan Keskin, predsedavajući predstavnika grane samostalnih trgovaca u SWV Wien, naglašavaju da će profiteri od eventualnog dozvoljavanja rada prodavnica nedeljom biti isključivo međunarodni trgovački lanci, šefovi luksuznih butika i hotelijeri.

Suprotno njima, gubitnici će biti hiljade malih trgovaca, koji će imati samo mnogo više posla, nedostatak slobodnog vremena i jedva veći promet nego dosad. Ukupna potražnja se neće povećati, ona će se samo prerasporediti, sa ostalih dana u nedeljei delom i na nedelju, poručuju iz bečkog SWV­.

Protiv rada nedeljom je i Austrijski kartelni savez (Österreichischer Cartelverband, skr ÖCV), uticajno udruženje rimokatoličkih studenata i akademski obrazovanih građana. Predsednik ÖCV­, Lorenc Štekl (Lorenz Stöckl), zahteva da nedelja kao dan odmora mora biti zaštićena, i to ne samo iz verskih, već i iz humanističkih i opštih društvenih razloga.

"Nedelja treba biti dan kada se čovek suočava sam sa sobom i sa Božjom službom, dan odmora za porodicu i dan kulturnog i društvenog angažmana", naglašava Štekl.

Pobeda crnih samo u Beču pod znakom pitanja!

Za razliku od privrednih komora ostalih osam austrijskih pokrajina, u kojima se očekuje da Narodn partija sa svojim Privrednim savezom (WB) zadrži sigurnu apsolutnu većinu, ona je u Beču pod znakom pitanja.

Posle 50,3 odsto na izborima za WK Wien 2010, WB bi u februaru 2015. mogao da izgubi nadpolovičnu većinu. Ovome se nadaju u socijaldemokratskom SWV, kao i u frakcijama Slobodarske partije (FPÖ), Zelenih i ostalih koji učestvuju na izborima za Privrednu komoru.

Novi u izbornoj trci su predstavnici Preduzetničke Austrije (Unternehmerisches Österreich, skr. UNOS). UNOS, frakcija partije NEOS, kandiduje sada, po prvi put, na izborima za WK Wien.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track