Rad nedeljom, bašte i doprinosi ključna predizborna pitanja!
Foto: Kurir Austrija

Šta će WK Wien podržati

Rad nedeljom, bašte i doprinosi ključna predizborna pitanja!

Austrija -
Pitanje je da li će prevladati hrišćanska i socijaldemokratska logika da se nedeljom ne radi, ili logika kapitala i narodnjaka, da se radi svih sedam dana u nedelji u turističkim zonama grada

BEČ - Privredna komora Beča (WK Wien) je od 29. oktobra sprovodi anketu među samostalnim preduzetnicima o tome da li prodavnice treba da rade i nedeljom, a otvorene bašte i u zimskom periodu. Ovo su samo neka od pitanja sa kojima se suočava WK Wien uoči izbora koji će se održati 23. - ­26. februara 2015. godine

Narodna pratija (ÖVP) zahteva od Privredne komore Beča da se zauzme kako bi se delovi grada Beča, u kojima ima mnogo turista, proglasili turističkim zonama, u kojima bi na dobrovoljnoj bazi prodavnice bile otvorene i nedeljom.

Beč je 2013. godine ostvario rekordnih 12,7 miliona turističkih noćenja, a većina gostiju u gradu boravi samo tokom vikenda. U turističkim centrima svih drugih austrijskih pokrajina već su uvedene "turističke zone", u kojima prodavnice mogu da budu otvorene i nedeljom.

Protiv toga da prodavnice rade i nedeljom, su mnogi od malih trgovaca i zaposlenih u prodavnicama uz brazloženje da će imati još manje vremena za porodični život, preko Socijaldemokratske partije (SPÖ), Socijaldemokratskog privrednog udruženja (SWV), Radničke komore (AK) i Austrijskih sindikata, do predstavnika Rimokatoličke crkve i raznih udruženja građana.

Pitanje je da li će prevladati hrišćanska i socijaldemokratska logika da se nedeljom ne radi, ili logika kapitala i narodnjaka, da se radi svih sedam dana u nedelji u zonama grada koje su turističke. Drugo važno piotanje koje se postavlja pred Komoru je, da li treba dozvoliti da ugostiteljski objekti imaju otvorene bašte, odnosno stolove na trotoarima i bečkim trgovima i u zimskom periodu. Uz uslov da ne smetaju drugima.

Fric Štrobl predsednik SWV Wien
Fric Štrobl predsednik SWV Wien

WK Wien podseća da su drugi veći austrijski gradovi, kao što su Grac i Linc, fleksibilniji po ovom pitanju od Beča. U Beču je sezona "letnjih bašti" ograničena na period od marta do novembra. Međutim, mnogi ugostitelji bi hteli da se prošire na ulice i trgove i ostalih meseci kada za to ima uslova, pogotovo zbog sve strožijih propisa o pušenju i "izbacivanja" pušača iz lokala.

Još jedno od važnih pitanja je i da li Privredna komora Beča treba da podrži rasterećenje samostalnih privrednika, i smanji za 10 posto njihovo učešće za lekarske preglede preko njihovog Zavoda za socijalno osiguranje (SVA), ili potpuno ukinuti njihovo učešće za lekarske preglede?

Samostalni privirednici i zanatlije, osigurani preko SVA, sada plaćaju svoje učešće od 20 odsto za lekarski pregled. Socijaldemokratsko privredno udruženje Beča (SWV Wien), koje ima manjinu u WK Wien (nadpolovičnu većinu ima narodnjački Privredni savez, WB), smatra da je ovo učešće moralo biti još odavno ukinuto. Fric Štrobl (Fritz Strobl), predsednik SWV Wien, ukazuje da je vlastito učešće kontraproduktivno, jer odvraća samostalne privrednike od odlaska kod lekara.

"Zbog takvog stava, mnogi njihovi zdravstveni problemi postaju hronični, teži za lečenje, pa na kraju sve skupa košta mnogo više, i samog obolelog i čitavo društvo", kaže Štrobl.

Valter Ruk, predsednik Privredne komore Beča
Valter Ruk, predsednik Privredne komore Beča

Podeljena mišljenja o anketi

Valter Ruk (Walter Ruck), predsednik WK Wien i predsedavajući bečkog WB­a, kaže da se bečka Prvredna komora odlučila na ovu anketu da bi mobilisala samostalne privrednike da u što većem broju učestvuju u rešavanju problema sa kojima se suočavaju.S druge strane, Fric Štrobl, predsednik SWV Wien, kaže da je reč o "trik ­anketi", koja za cilj ima da potvrdi ono što žele njeni organizatori, narodnjački WB, koji dominira u Privrednoj komori Beča. Nije u redu anketirati preduzetnike iz svih privrednih grana i svih bečkih opština o pitanjima koja utiču na život i rad samo određenih grupa privrednika, uodređenim delovima grada, kaže Štrobl.Narodnjački WB bi da u Privrednoj komori Beča zadrži apsolutnu većinu, dok se socijaldemokratski SWV i druge opozicione frakcije nadaju da će WB izgubiti nadpolovičnu većinu na izborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track