U Beč stiglo tirolsko božićno drvo, lampice se pale 15. novembra!
Foto: ORF

Počele pripreme za praznike

U Beč stiglo tirolsko božićno drvo, lampice se pale 15. novembra!

Austrija -
Po tradiciji jelka svake godine dolazi iz neke druge austrijske pokrajine, ovogodišnja stiže iz Tirola i visoka je 28 metara, teška sedam tona, a stara čak 140 godina

BEČ - Tokom današnjeg dana na trgu Rathausplac (Rathausplatz), koji se nalazi ispred bečke Gradske skupštine, i na prosoru ispred dvorca Šenbrun (Schönbrunn) biće postavljene božićne jelke, koje će krasiti ambijent tokom dva najpoznatija božićna vašara u Beču.

Božićno drvo koje će stajati ispred Gradske skupšine posečeno je u oblasti Olang, koja se nalazi u južnom Tirolu. Ovogodišnja božićna jelka, koja će posetiteljima ulepšati božićni ugođaj na trgu Rathausplac i koja po tradiciji uvek dolazi iz neke druge austrijske pokrajine, je visoka je 28 metara, teška sedam tona i stara čak 140 godina.

Slavljeničko paljenje božićnih lampica na jelki ispred Skupštine grada održaće se 15. novembra, i ono će ujedino predstavljati i otvaranje ovogodišnje sezune božićnih vašara u Beču. Između ostalih, svečanoj ceremoniji će prisustvovati i gradonačelnik Beča Mahael Hojpl (Michael Häupl, SPÖ), kao i prvi čovek južnog Tirola, Arno Kompačer (Arno Kompatscher).

Praznična čarolija

Bečka predbožićna čarolija već je tradicionalni vašar ispred Skupštine grada sa 150 prodajnih štandova na kojima se mogu naći božićni pokloni, ukrasi za jelku, slatkiši i topli napici, uz mnoge ponude za decu.Kulturni i božićni vašar ispred dvorca Šenbrun pred imperijalnom kulisom pretvara se posle božićnog u novogodišnji vašar i traje do 1. januara 2015. godine. Ovaj vašar takođe za decu priprema obiman program uključujući božićnu radionicu i božićne koncerte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track