MIKL-LAJTNER: Islamisti su državni neprijatelji Austrije!

Pretnja od terorizma

MIKL-LAJTNER: Islamisti su državni neprijatelji Austrije!

Austrija -
Za nas islamisti predstavljaju državne neprijatelje, jer napadaju naš sistem vrednosti. Oni gaze naše demokratske osnovne vrednosti nogama, podvukla je ministarka unutrašnjih poslova

BEČ - Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner (Jonanna MIkl-Leitner) ocenila je da islamisti predstavljaju državne neprijatelje Austriji.

Ona je, obraćajući se austrijskom parlamentu, na zahtev Slobodarske partije Austrije (FPÖ), objasnila da je do sada u džihad iz Austrije otišlo 154 lica, a samo u ovoj godini 54. Mikl-Lajtner je iznela podatak da je 26 džihadista iz Austrije ubijeno u Siriji i da se 64 vratilo u Austriju, te da su pod prismotrom nadležnih vlasti jer, kako je istakla, oni mogu biti "tempirane bombe".

"Za nas islamisti predstavljaju državne neprijatelje, jer napadaju naš sistem vrednosti. Oni gaze naše demokratske osnovne vrednosti nogama", podvukla je ona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, prema njenim rečima, fokusira se na borbu protiv terorizma na društvenim mrežama, gde islamisti neprestano pokušavaju da regrutuju mlade ljude. Takođe, kako je objasnila, potrebno je da se u obdaništima i školama podstakne svest za problem radikalizacije mladih.

Mikl-Lajtner je, istovremeno, naglasila da je samo jedna mala manjina muslimana radikalizovana, i da se islam ne poistovećuje sa terorizmom i nasiljem. Ona je kazala da je ponosna što je Austrija među najbezbednijim zemljama sveta, ali dodala da terorizam ne zna za granice.

FPÖ smatra da je Austrija izložena pretnji kriminala iz inostranstva, kao i terorizma od strane simpatizera "Islamske države".

"Iako radikalizovana lica nisu uvek povezana sa džamijama i verskim objektima, poznato je da su pojedine džamije mesta radikalizacije. To isto važi i za oko 21 salafističke škole i obdaništa u kojima se radikalizuju najmlađi", rekao je šef FPÖ Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track