BAKSANT: Privredna komora krši propise o zaštiti podataka!
Foto: Milan Ilić

Nesiguran linijski kod

BAKSANT: Privredna komora krši propise o zaštiti podataka!

Austrija -
Socijaldemokratsko privredno udruženje Beča tvrdi da se skeniranjem linijskog koda vidi lično ime i komorski broj, koji u Privrednoj komori ima svaki privrednik

BEČ - Anketa koju sprovodi Privredna komora Beča, ne osigurava tajnost ankletiranih osoba, tvrdi Socijaldemokratsko privredno udruženje Beča (SWV). Koverte koje se koriste za anketu, koju je organizovao dominantan narodnjački Privredni savez (WB) u WK Wien, imaju linijski kod, koji direktno otkriova lice koje je odgovorilo na anketu.

SWV je ovo dokazao, koristeći besplatnu aplikaciju za smartfon. Skeniranjem linijskog koda se vidi lično ime i komorski broj, koji u Privrednoj komori ima svaki privrednik koji je dobio koverat sa aneketnim listićem. Štaviše, papir sa linijskom kodom je perforacijom odeljen od ostatka koverta. Kada se perforisani deo sa kodom otkine, ostaje otvoren koverat, dostupan anektni list. Ovo ne zadovoljava temeljne pretpostavke o tajnosti glasanja i demokratiji,tvrde u SWV­u.

"Ovo je skandal i kršenje propisa o zaštiti podataka", smatra Peko Baksant, odbornik u skupštini Beča i direktor bečkog SWV­a. Koji se pita da li u WB­u žele ovako da imaju uvid kako je ko glasao i da li su članovi WB­a uopšte glasali?

U bečkoj Privrednoj komori odbacuju kritiku i tvrde da linijski kod na listićusa perforacijom koji zatvara koverat služi isključivo zato da bi se onemogućilo da neko glasa više puta, te da je to uobičajen postupak i kod drugih glasanja poštom. Koverte se po prijemu skeniraju, listići sa kodom se uklanjaju, a sadržaj koverata, listove sa anketnim odgovorima (ovi nisu individualno označeni), preuzima izborna komisija, koja ima nadležnosti državnog organa. Ova komisija broji potom glasove.

Portparol privredne komore Beča kaže da su sve frakcije pristale na ovakav načinanketiranja, te da se sada samo "neistinama i strvaranjem panike pokušava ušićariti na grbači bečkih privrednika".Anketa poštom treba da pruži uvid komori o tome da li bečki samostalni privrednici žele da prodavnice u turističkim zonama (centru Beča) rade i nedeljom, da li letnje bašte smeju biti otvorene i zimi i da li treba prepoloviti ili potpuno eliminisati sadašnje vlastito, dvadesetodstotno učešće samostalno osiguranih privrednika za lekarske preglede.

Izbori za Privrednu komoru Beča, koja okuplja sto hiljada samostalnih privrednika, zastupa njihove interese i ima značajan uticaj na zakonodavstvo, biće krajem februara 2015. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja