KORISNO I BESPLATNO: Dopunsku nastavu u Beču pohađalo 8.600 đaka!
Foto: Thinkstock

HOJPLOVA IDEJA PUN POGODAK

KORISNO I BESPLATNO: Dopunsku nastavu u Beču pohađalo 8.600 đaka!

Austrija -
Dopunski časovi se od februara uvode i za učenike srednjih škola i gimnazija (10-14 godina), a zainteresovani učenici će moći da se prijave od januara

BEČ - Nakon što je, na inicijativu gradonačelnika Mihaela Hojpla (Michael Häupl, SPÖ) i njegove Socijaldemokratske partije, u gotovo svim bečkim školama uvedena besplatna dopunska nastava za učenike mlađih razreda osnovnih škola, stigli su prvi rezultati.

Čak 8.600 đaka iskoristilo je ovu ponudu u 218 škola. Iako nije sve proteklo bez problema, rezultati su zadovoljavajući. Besplatna dopunska nastava će od februara biti dostupna i učenicima srednjih škola i gimnazija (10-14 godina), a zainteresovani učenici će moći da se prijave od januara.

Ova akcija počela je da se sprovodi u oktobru, a dopunska nastava se održava jednom do dvaput nedeljno, popodne, u školskim prostroijama, a nastavnici rade sa grupama od po maksimum deset učenika.Predsednica Gradskog prosvetnog saveza Beča, Suzane Brandštajdl (SPÖ) objasnila je da će se broj učenika u narednih mesec dana sigurno povećati.

„Kolika je stvarna potreba za dopunskom nastavom znaće se tek nakon održavanja roditeljskih sastanaka pred kraj polugodišta, dakle u decembru“, dodala je Brandštajdlova.

Iako su imali primedbe jer se program dopunske nastave nekoliko puta menjao, kao i na organizacijski, i pre svega informativni deo, uvereni su da je najgore prošlo. Za sada se učenicima nižih razreda nudi dopunska nastava iz nemačkog, engleskog i matematike, u narednom periodu će ponuda biti proširena na druge strane jezike i prirodne nauke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track