SVEČANA AKADEMIJA: Beč ne zaboravlja Vuka Karadžića!
Foto: Milan Ilić

Veče posvećeno srpskom reformatoru

SVEČANA AKADEMIJA: Beč ne zaboravlja Vuka Karadžića!

Austrija -
Vuk Stefanović Karadžić živeo je više od pet decenija u Beču, a na njegovo delovanje u ovom gradu podseća mnogo toga, podsetila je Gordana Ilić-Marković, profesor na Odseku za slavistiku bečkog Univerziteta

BEČ - U Biblioteci Gradske skupštine Beča sinoć je održana svečana akademija „Filolog Vuk Stefanović Karadžić i Beč“ povodom 200 godina od izdavanja „Pismenice serbskoga jezika“ u Beču i 150. godišnjice smrti reformatora srpskog jezika.

Profesor na Odseku za slavistiku Bečkog univerziteta Gordana Ilić-Marković je podsetila da je Vuk u Beču živeo više od pet decenija, uz mnoge druge značajne Srbe.Mnogo toga seća na delovanje Vuka u Beču, ukazala je ona, podsećajući na njegov grob koji je spomenik pod kulturnom zaštitom, ali i tabla ispred njegovog stana i od pre par godina bista u Institutu za slavistiku.

Predsednik Vukove zadužbine Boško Suvajdžić govorio je o značaju Vuka Stefanovića Karadžića, ukazujući da je objavio narodne pesme, čime ih je uveo u svetsku književnost.Mnoge njegove pesme, kako je kazao, prevedene su od strane niza značajnih imena svetske književnosti, poput Getea, ali I Jakoba Grima.Vuk, međutim, podvukao je Suvajdžić, ne bi, kao osnivač monderne srpske kulture, uspeo u ostvarenju svojih delatnosti bez pomoći cenzora Austro-ugarske, Slovenca Jerneja Kopitara, a njihov susret predstavlja prvorazredni događaj za istoriju moderne srpske kulture.

On je ocenio da Vukovo delo predstavlja značajan projekat evropeizacije srpske kulture i kulture slavenskih naroda sa Balkana. Vukova zadužbina, povodom aktuelnih godišnjica objavila je, prema njegovim rečima, više knjiga "Vukovu prepisku", "Danicu", kao i "Srpska usmena narodna baština".Knjigu "Srpsku usmenu narodnu baštinu", koja je izdata na nemačkom jeziku, predstavila je urednica izdanja Mina Đurić, asistem na Filološkom fakultetu u Univerziteta u Beogradu.Ona je rekla da je knjiga izdata pred Sajam knjiga u Beogradu i da je sada u Beču po prvi put predstavljena u inostranstvu.

Na kraju akademije su, sa galerije biblioteke, mladi glumci Dražen Tešanović i Dženifer Reš (Jennifer Resch) čitali potresnuu prepisku Vuka Kradžića i njegove supruge, Bečlijke Ane Marije Kraus.

Srpsko slikarstvo u „Kući umetnika

Sinoć je u velikoj „Kući umetnika“ (Künstlerhaus) u centru Beča (Karlov trgu), otvorena velika izložba „Slutnja – Krv – Nada: primeri umetnosti iz Vojvodine i Srbije 1914­2014“. Na njoj je više od 100 dela, raspoređenih u tri hronološke skupine: „Milan Konjović na raskršćima srpske umetnosti 1914­1993“, zatim „Umetnost devedesetih: Suprotstavljanje haosu“ i „Posle 2000: Umetnost u doba tranzicije“.Izložba, među ostalim, podseća na veoma duge veze srpskih slikara sa Bečom. Uroš Predić je 1883. slikao zidne slike u tek izgrađenom parlamentu Austrije. Milan Konjović i Predrag Peđa Milosavljević imali su blizak odnos sa slavnim austrijskim ekspresionistom Oskarom Kokoškom (Oskar Kokoschka). Tu su i mnoga dela savremenih, mladih srpskih likovnih umetnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track