POČEO NOVOGODIŠNJI VAŠAR : Hojpl i Kompačer upalilili lampice na novogodišnjoj jelki!
Foto: Vladimir Kozomara

BEČ MIRIŠE NA KUVANO VINO

POČEO NOVOGODIŠNJI VAŠAR : Hojpl i Kompačer upalilili lampice na novogodišnjoj jelki!

Austrija -
Trgom ispred Gradske kuće na kom je postavljeno 150 štandova do Božića će se širiti mirisi pečenog kestenja, kuvanog vina s cimetom, "kraljevskih mrvica" sa šljivama i amareto punča
1 / 12 Foto: Vladimir Kozomara

BEČ - Paljenjem lampica na božićnoj jelki ispred Gradske skupštine u Beču (Rathaus) i zvanično je otpočela sezona božićnih vašara u glavnom gradu Austrije.

Arno Kompačer (Arno Kompatscher), prvi čovek Južnog Tirola, koji je poklonio ovogodišnje božićno drvo postavljeno ispred Gradske skupštine, i gradonačelnik Beča Mahael Hojpl (Michael Häupl, SPÖ), pritiskom na dugme popalili su lampice na jelki. Nakon toga njih dvojica su prošetali vašarom, koji je već bio krcat posetiocima, te je time i ozvaničena nova vašarska sezona.

Trgom ispred Gradske kuće na kom je 150 štandova, širili su se opojni mirisi pečenog kestenja, kuvanog vina s cimetom, "kraljevskih mrvica" sa šljivama i amareto punča. Najveće gužve, kao i svake godine stvorile su se ispred štandova na kojima se prodaje kuvano vino i božićni punč. Ovogodišnja cena kuvanog vina i svih vrsta punča iznosi četiri evra. Ima ih raznih. Možete popiti punč od narandže, šumskog voća, borovnica, punč sa amaretom, energetski punč, aperol punč sa mandarinama i druge. Naravno, na vašaru se, po ceni od 2,5 evra po šoljici, prodaje i dečiji bezalkoholni punč.

Očekuje se milionska poseta... Gužva na trgu ispred Gradske kuće (Foto: Vladimir Kozomara)
Očekuje se milionska poseta... Gužva na trgu ispred Gradske kuće (Foto: Vladimir Kozomara)

Osim kod štandova na kojima se prodaje punč, dosta strpljena potrebno je i da bi se došlo na red kod kućica koje prodaju hranu, pre svega kobasice. Ovogodišnje cene kobasica kreću se od 4 do 5 evra, a sama ponuda je zaista velika. Kobasice sa sirom, belim lukom, debrecinerke, frankfurter, su samo neke od mnogih koje će posetiocima naterati vodu na usta. Langoš premazan sosom od bijelog luka, jedan od nezaobilaznih specijaliteta božićnih vašara, ove sezone košta 2,5 evra, a sa pavlakom i sirom košta 3,5 evra.

U šarenilu vašarske ponude izdvojimo i veliki izbor ukrasa za jelku, a i cene su različite. Na primer kuglekoštaju od pet, šest, pa do 25, 30 evra po komadu, a neke čak i više. Samu cenu određuju kako veličina, tako i sama izrada kugle, kao i materijali korišćeni prilikom njenog ukrašavanja.

Podsetimo, ovogodišnja božićna jelka, koja će posetiteljima ulepšati božićni ugođaj na trgu Rathausplac i koja po tradiciji uvek dolazi iz neke druge austrijske pokrajine, je visoka je 28 metara, teška sedam tona i stara čak 140 godina i dolazi iz oblasti Olang, koja se nalazi u južnom Tirolu.

Adventmarkt u Beču podrazumeva niz događaja po čitavom gradu. Organizuju se atraktivne dečje"božićne radionice" na kojima deca mogu da prave sveće, ukrase, kolače, šolje, lutke i još mnogo toga. ZA to vreme roditelji uživaju pijuckajući punč pored grejalica. Posebnom doživljaju sajma doprinose horovi i umetnički program koji se održava u večernjim časovima.

Licitarska srca tradicionalni novogodišnji poklon
Licitarska srca tradicionalni novogodišnji poklon

Za sve je "kriv" car Albreht

Car Albreht je 1296. godine, dozvolio da se tokom decembra na gradskim trgovima održavaju sajmovi, atek u 16. veku su nastali vašari kakve danas znamo, naravno ne u ovom obimu. Zajedničko im je to što su i tada kao i sada mogli da se kupe pokloni, šunke, kobasice, slatke đakonije i, u veseloj atmosferi, popije topli napitak. Vašar na Rathauzplacu, ispred Gradske skupštine, postao je svetski poznat od 1975. godine, a posećuju je milioni posetilaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track