Bečka lekarska komora je protiv legalizacije eutanazije!
Foto: Shutterstock

Otvorena polemika

Bečka lekarska komora je protiv legalizacije eutanazije!

Austrija -
Iako mnogi traže da se pružanje ove vrste pomoći Ustavom zabrani, Socijaldemokratska partija (SPÖ) i Partija zelenih (Grüne) su protiv ovog predloga

BEČ - Povodom diskusije o lagalizaciji eutanazije u Austriji, sada je reagovala i Bečka lekarska komora koja se izjasnila protiv legalizacije ove vrste pomoći umirućem. Prema njihovom mišljenju zadatak svakog lekara leži u tome da pacijentu u što većoj meri olakša poslednje dane, nedelje ili mesece života.

„Aktivna pomoć pri umiranju, u smislu ciljanog usmrćivanja pacijenta na njegovu ličnu želju, iskazanu ili pretpostavljenu, nikada ne može biti deo lekarske delatnosti“, izjavio je predsednik Bečke lekarske komore, Tomas Sekereš.

Lekarska komora smatra da je zadatak svakog lekara da pacijentu u što većoj meri olakša poslednje dane i pruži palijativnu negu. Pod ovim terminom podrazumeva se kompletna (medicinska, psihološka, socijalna) nega pacijenata sa neizlečivom bolešću, a u sklopu palijativnog zbrinjavanja pacijenti osim stručne pomoći i lekova za ublažavanje bolova, mogu očekivati i toplu reč i razumevanje, kako bi prevazišli strah od smrti.Iako mnogi traže da se pružanje ove vrste pomoći Ustavom zabrani, Socijaldemokratska partija (SPÖ) i Partija zelenih (Grüne) su protiv ovog predloga.

Nije data dozvola za "Poslednju pomoć"

Odbijeno je i izdavanje dozvole za osnivanje društva „Poslednja pomoć“ (Letzte Hilfe). Policijska direkcija kojoj je podnet zahtev, odbila ga je pozivajući se na paragraf 78 krivičnog zakonika oi kome „Osobu koja nekoga natera na samoubistvo, ili mu pri ovome pomogne, očekuje zatvorska kazna u trajanju od šest meseci do pet godina“. Osnivači organizacije koja se bori za legalizaciju eutanazije, među njima i astrofizičar Hajnc Oberhumer, uložili su žalbu na ovu odluku, a sada čekaju sudsku odluku. Oberhumer i njegovi istomišljenici neizlečivim bolesnicima žele da omoguće „dostojanstveno umiranje i pravo na donošenje odluke“. Organizacija je već primila nekoliko prijava zainteresovanih građana, ali je sve to stavljeno na led dok se sudski proces ne okonča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track