LAJTL: Želimo da zaposlimo više stranih studenata!

Studiranje i zapošljavanje u Austriji

LAJTL: Želimo da zaposlimo više stranih studenata!

Austrija -
Samo svaki deseti strani apsolvent posle završetka fakulteta ostane da radi u Austriji. Jedan od razloga su strogi kriterijumi za dobijanje Rot-Vajs-Rot-karte koja zamenjuje nekadašnju radnu dozvolu

BEČ - Najvažaniji resurs budućnosti je kompetencija. Zato moramo da zadržimo tu visokokvalifikovanu radnu snagu koju smo godinama često besplatno školovali, kaže predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl (Christoph Leitl) i naglašava:

"Želimo da zaposlimo više stranih studenata!“

Tim povodom izdata je nova brošura pod nazivom "Studiranje i zapošljavanje u Austriji“ na nemačkom i engleskom jeziku.

Broj stranih studenata na austrijskim fakultetima raste iz godine u godinu. Trenutno 30 odsto svih redovnih studenata nema austrijsko državljanstvo. Međutim, samo svaki deseti strani apsolvent posle završetka fakulteta ostane da radi u Austriji. Jedan od razloga su strogi kriterijumi za dobijanje Rot-Vajs-Rot-karte (Rot-Weiß-Rot-Karte) koja zamenjuje nekadašnju radnu dozvolu.

Prostim jezikom rečeno, studenti po završetku studija ne mogu da se zaposle! Podsetimo, u Austriji se na fakultetima godinama nije plaćala školarina. Strani studenti koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije trenutno plaćaju oko 730 evra po semestru, što je jeftinije nego na nekim domaćim fakultetima, a daleko ispod evropskog proseka. U Austriji ima preko 2.000 studenata sa srpskim državljanstvom.(S. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track