ALARMANTNO: Sve više maloletnih delinkvenata u Austriji!
Foto: Think

PUNE RUKE POSLA za socijalne službe

ALARMANTNO: Sve više maloletnih delinkvenata u Austriji!

Austrija -
Policija je tokom prošle godine podnela 5694 kaznene prijave. Od ovog broja 786 počinilaca je mlađe od deset godina

BEČ - U Austriji je 2013. godine podneto 5694 kaznene prijave protiv dece mlađe od 14 godina. Socijalne službe imaju pune ruke posla, i nema dovoljno osoblja koje bi radilos a ovom decom i izvukli ih iz kandži kriminala.

Od ovog broja krivičnih dela čak 786 počinilaca je mlađe od deset godina. Iako se u najvećem broju slučajeva radi o manjim krađama i tučama, postoji bojazan da određeni procenat ove dece odraste u kriminalce. Na pitanje ko se brine o ovoj deci i čiji je zadatak da ih izvede na pravi put, odgovor nije jasno definisan.

Policija prijave šalju državnom tužilaštvu koje ih, uz primedbu „premlad za kažnjavanje“ (strafunmündig) šalju porodičnim sudovima. Tamo se ove prijave stavljaju u postojeće ili novootvorene dosijee.

„Ukoliko steknemo utisak da iza određenog delikta postoji nešto više, na primer neka banda, pororodici šaljemo socijalnog radnika“ objasnila je sudija specijalizovana za porodično pravo, Doris Tojbel-Vajnrajh. Iz Socijalne službe najčešće stižu povratne informacije o tome da je porodica već poznata kao teška i da se time slučaj zatvara. Dete tada biva primljeno u neki od domova Socijalne službe, odakle najveći broj, već nakon nekoliko sati ili dana, pobegne.

Izuzetno su retki slučajevi u kojima se roditelji i dete pozivaju na razgovor u sud, gotovo nikada se protiv roditelja ne podnose prijave zbog zanemarivanja sopstvenog deteta, iako bi one u mnogim slučajevima bile neophodne. Mnogi eksperti smatraju da bi za decu najbolji bio smeštaj u specijalne domove koji bi se noću zaključavali.

Iako slični smeštaji već sada postoje oni nisu dobro obezbeđeni, pa deca bez problema razvaljuju zaključana vrata, što im daje osećaj nadmoći. I dok sudovi za sada čekaju da deca dođu u godine u kojima ih je moguće kažnjavati, eksperti traže primerenije rešenje na nivou države. Fokus, prema njihovom rečima, ne treba stavljati na sam zločin, već na dete kao jedinku. Njihova deviza je „Pedagogija umesto kazne“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track