SISTEM JE NEODRŽIV: U Austriji oštra debata o podizanju granice za odlazak u penziju
Foto: Milan Ilić

Jedni u klin, drugi u ploču

SISTEM JE NEODRŽIV: U Austriji oštra debata o podizanju granice za odlazak u penziju

Austrija -
Dok ministar finansija Miterlener vidi ogroman problem po budžet, SPÖ smiruje situaciju i ističe da će penzioni sistem ostati stabilan zbog smanjenja broja državnih službenika

BEČ - U Austriji je pokrenuta rasprava o podizanju godina starosti za odlazak u penziju zbog planova vicekancelara i lidera Narodne partije (ÖVP) Rajnholda Miterlenera (Reinhold Mitterlehner) da se uvede automatizam podizanja godina starosti za penziju u skladu sa rastom starosti stanovništva.

Debatu je izazvala analiza o penzijama do 2060., koje vladajuća ÖVP I Socijaldemokratska partija (SPÖ) različito tumače.

Dok ministar finansija Miterlener vidi ogroman problem po budžet, SPÖ smiruje I ističe da će penzioni sistem ostati stabilan zbog smanjenja broja državnih službenika.

ÖVP ukazuje da starost stanovništva raste brže od godina starosti potrebnih za odlazak u penziju, zbog čega su potrebne mere. ÖVP smatra da treba uvesti sistem prema kojem bi oni koji duže rade dobijali veće penzije, dok SPÖ odbija automatizam i ne vidi potrebu za delovanje.

Austrijski kancelar I lider SPÖ Verner Fajman (Werner Faymann) i njegov partijski kolega, ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer, iskazali su juče neslaganje sa predlogom koalicionog partnera ÖVP, na čemu treba bazirati dugoročno rešenje problema penzija u državi.

Protiv smo automatizma, naglasili su i Fajman i Hundstorfer danas u predsedništvu vlade, na konferenciji za novinare.

"Raduje me što stojim danas ovde kraj Rudija Hundstorfera, a ne pokraj automata", rekao je ironično kancelar čim je ušao pred novinare u Kongresnu salu predsedništva vlade na Balahusplacu.

Fajman je izrazio negodovanje što narodnjaci govore o automatizmu sada, iako je dogovoreno da se za dve godine, 2016, evaluira da li su bile uspešne mere koje su u poslednje vreme uvedene s ciljem da bi se povećala stvarna starost odlaska u penziju.

"Za dve godine je kontrolni datum i njega se treba držati", kaže Fajman, koji naglašava da je zapravo glavno pitanje u vezi penzionog sistema i opšte budućnosti države da li će biti dovoljno radnih mesta ili ne.

Miterlener je odmah reagovao na izjave kancelara i socijalnog ministra.

"Neaktivnost i potcenjivanje problema su najgora automatika. To je čist cinizam", izjavio je vicekancelar.

Predsednik Privredne komore Austrije, Kristof Lajtl (Christoph Leitl), takođe iz redova narodnjaka, kaže da bi svi stariji zaposleni trebalo da dobiju, na primer, premiju od 3.000 evra godišnje, a njihovi poslodavci 6.000 evra godišnje, ako ovi zaposleni ostanu u radnom odnosu.

Lajtl očekuje da bi tako ljudi bili bolje motivisani da u penziju odlaze sa još više godina starosti.

Na pitanje Kurira Hundstorferu kako misli da motiviše austrijska preduzeća da zadržavaju starije zaposlene, a ne da ih šalju u prevremenu penziju čim mogu, socijalni ministar kaže:

"Ne mogu da utičem na austrijsku privredu, ali se nadam da će preduzeća shvatiti vrednost starijih zaposlenih, znati ceniti njihovo znanje i iskustvo, pogotovo u današnje vreme, kada je stanovništvo sve starije".

(M. Ilić/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track