POČINJE ADVENT: Od sutra i Austrijanci poste sve do Božića!
Foto: Shutterstock.com

praznik posvećen Hristovom rođenju

POČINJE ADVENT: Od sutra i Austrijanci poste sve do Božića!

Austrija -
Tokom adventa, jedan od običaja je da porodica na vencu koji ima četiri sveće, svake nedelje pali po jednu sveću koja simbolizuje dan kada je Isus Hrist došao na svet

BEČ - Sutra Austrijanci pale sveću povodom prvog adventa koji traje četiri4 nedelje i završava se Božićem. Reč „advent“ potiče iz latinskog, znači „dolazak“ i među hrišćanima simbolizuje isčekivanje rođenja Isusa Hrista i priblizavanje Božića.

Jedan od običaja je da tokom adventa, na vencu koji ima četiri sveće, porodica svake nedelje pali po jednu sveću koja simbolizuje dan kada je Isus Hrist došao na svet. Do Bozića treba da budu upaljene sve četiri sveće.Vreme adventa počinje svake godine tako da između prvog adventa i Božića budu četiri nedelje.

Po jednom od običaja deci se poklanja kalendar sa 24 prozorčića, a Mališani od 1. do 24. decembra mogu da otvore svakog dan po jedan prozorčić i pojedu po slatkiš koji se krije iza njega. Jasno je da ovom običaju ni odrasli ne mogu da odole pa se i oni počaste i zaslade jednim od mnogobrojnih božićnih kalendara. Oni maštovitiji mogu sami da naprave kalendar od kartona, da ga napune malim poklonima i da tako obraduju nekoga.

Ovo je i vreme posta, ali za razliku od pravoslavnog posta, Austrijanci izaberu neku namirnicu koje se odreknu i u tome istraju do Božića. Tako se u ovom periodu na primer odreknu slatkiša, mesa, cigareta ili alkohola. U današnje vreme ovaj praznik kada svi trebaju da pronađu mir, uživa u društvu porodice i više budu kod svojih kuća,sve više se pretvara u jurnjavu za poklonima i završavanju obaveza u odlazećoj godini.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track