GUDENUS: Prodavnice ne treba da rade nedeljom, to je dan za porodicu!
Foto: Milan Ilić

FPÖ protiv inicijative ÖVP

GUDENUS: Prodavnice ne treba da rade nedeljom, to je dan za porodicu!

Austrija -
U prodavnicama su pretežno zaposlene žene, mnoge od njih su samohrane majke. Ko će da se brine o njihovoj deci ako one budu radile i nedeljom, pita šef Slobodarske partije Austrije u Bečkom parlamentu Johan Gudenus

BEČ - Johan Gudenus (Johann Gudenus), šef Slobodarske partije Austrije (FPÖ) u Bečkom parlamentu protiv je inicijative Privredne komore Beča da prodavnice rade i nedeljom. Gudenus je naglasio da je nedelja dan za porodicu.

„U prodavnicama su pretežno zaposlene žene, mnoge od njih su samohrane majke. Ko će da se brine o njihovoj deci ako one budu morale da rade i nedeljom “, pita Gudenus. On smatra da nema dovoljno institucija koje se brinu o deci dok njihovi roditelji rade.

"Mnoge majke već sada teško izlaze na kraj sa radnim vremenom do 9 sati uveće, a ideja da prodavnice treba da rade i nedeljom je neprihvatljiva. To je dan kada porodica treba da je na okupu., smatra Gudenus.Privredni savez (WB) i Narodna pratija (ÖVP) pokrenuli su pitanje rada prodavnica u Austriji i nedeljom. Oni su izahtevali od Privredne komore Beča da se zauzme kako bi se delovi grada Beča, u kojima ima mnogo turista, proglasili turističkim zonama, u kojima bi na dobrovoljnoj bazi prodavnice bile otvorene i nedeljom.

Generalno, u Austriji nedeljom ne rade maloprodajni objekti, iako je izuzetaka sve više. Glavni rival WB, Socijaldemokratsko privredno udruženje Beča (SWV), odmah je reagovalo i sprovelo ­anketu među 639 vlasnika malih trgovačkih preduzeća. Od 639 ispitanika, 439 se izjasnilo protiv toga da radnje rade i nedeljom. kojima bi na dobrovoljnoj bazi prodavnice bile otvorene i nedeljom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track