OMEROVIĆ: Nisam vrbovao džihadiste za rat u Siriji!
Foto: Kurir.rs

U BEČU SASLUŠAN RADIKALNI ISLAMISTA

OMEROVIĆ: Nisam vrbovao džihadiste za rat u Siriji!

Austrija -
Mirsad Omerović osumnjičen je i za članstvo u terorističkoj organizaciji, za šta može da bude osuđen na maksimalno deset godina zatvora: On je tražio prekid saslušanja, i odbio da do daljnjeg odgovara na pitanja istražitelja

BEČ - Uhapšeni Mirsad Omerović (32), sada Ebu Tejma, negira da je regrutovao džihadiste iz Austrije. Ovaj austrijski državljanin bošnjačkog porekla uhapšen je 28. novembra u velikoj austrijskoj raciji protiv radikalnih islamista u Beču, Gracu i Lincu, zajedno sa više drugih osumnjičenih. Omerović se između ostalog tereti i da vrbovao 12 mladića za džihad.

" Optužbe za to su neosnovane i netačne", izjavio je njegov advokat Lenart Binder (Lennart Binder). Prema Binderu, Omerović neke od imenovanih regruta-džihadista "uopšte nije poznavao"

Njegov branilac tvrdi da je Omerović čak jednog mladića koji se uputio u rat u Siriju, odvratio ga od te namere i vratio ga kući. Za radikalne govore Omerovića koji kruže internetom, advokat kaže da su skraćene i neautorizovane verzije, odnosno falsifikati. U njima, po Binderu, »uopšte nema poziva na sveti rat u Siriju".

Eksperti za islam imaju drugačiju sliku o Omeroviću alijas Ebu Tejmi. Kako piše bečki Kurir (Kurier), on je poznat u čitavom nemačkom govornom području. Klaudija Dančke (Claudia Dantschke), ekspert za islam, opisuje Ebu Tejmu kao "duhovnog palikuću". Džamija u 2.bečkom okrugu gde je Omerović dugo bio propovedač i gde je hvalisao Osamu bin Ladena već duže je bila na meti austrijskih vlasti. Omerović je skoro dobio i zabranu propovedanja u tom objektu, te se preselio u jedan borilački klub u Beču.

Prema policji on nije samo u Beču, već i u Gracu regrutovao mlade za Islamsku državu.Akciji policije prethodilo je dugo masivno prisluškivanje, a Omerović je u petak, kako se saznaje, konfrontiran i sa protokolima njegovih razgovora.

Omerović je u petak tražio prekid saslušanja, i odbio da do daljnjeg odgovara na pitanja istražitelja. On i njegov advokat sada čekaju šta će učiniti vlast. Sudski organi imaju vremena do utorka da odluče da li će se Omeroviću produžiti pritvor. Njemu se na teret stavlja i članstvo u terorističkoj organizaciji, za šta može da bude osuđen na do maksimalno deset godina zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track