PRVI PUT U AUSTRIJI: Čoveku uspešno ugrađeno veštačko srce!

Podvig lekara

PRVI PUT U AUSTRIJI: Čoveku uspešno ugrađeno veštačko srce!

Austrija -
Austrijski doktori su već dva puta pokušali da izvedu ovakve operacije, međutim, u oba slučaja pacijeni su preminuli samo nekoliko dana nakon operacije

BEČ - lekari Univerzitetske klinike za srce u Inzbruku uspešno su pacijentu starom 55 godina ugradili veštačko srce i on je napustio je bolnicu. Ovo je prva ovakva operacija u Austriji.

Za pacijenta iz Tirola ugradnja veštačkog srca je bila jedina šansa da preživi. U septembru, tokom sedmočasovne operacije, lekari su iz njegovog tela u potpunosti uklonili njegovo srce, umesto kojeg su mu implantirali veštačko.

Nekoliko dana nakon operacije hirurg Hervig Antreter (Herwig Antretter) je izjavio da je pacijentovo stanje zadovoljavajuće, da on sada može sam da se kreće, što zbog teškog oboljenja srca, ranije nije mogao.

Nakon osmonedeljnog oporavka na odeljenju intenzivne nege, pacijent je otpušten kući. Prema rečima doktora, pacijent sa veštačkim srcem može da živi nekoliko godina, te mu je tako produžena nada da će mu jednog dana biti ugrađeno srce odgovarajućeg donora.

Austrijski doktori su već dva puta pokušali da izvedu ovakve operacije, međutim, u oba slučaja pacijeni su preminuli samo nekoliko dana nakon operacije.

Veštačko srce se sastoji iz dva dela, veštačke srčane pumpe koje se ugrađuje u telo pacijenta i pneumatskog pogona, koji se nalazi van tela. Ovi delovi su međusobno povezani pomoću dva plastična creva. Napajanje srca se vrši pomoću baterija, koje pacijent sam menja, te tako ostaje potpuno mobilan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track