PRANJE NOVCA: Banke pooštravaju kontrolu računa domaćih političara!

Austrija pooštrava zakon

PRANJE NOVCA: Banke pooštravaju kontrolu računa domaćih političara!

Austrija -
To važi za članove vlade, poslanike, visoke države službenike i članove njihovih porodica, ali i za bivše političare

BEČ - Austrija pooštrava svoj zakon protiv pranja novca i uvodi domaće političare u krug "rizičnih grupa“.

Prema važećem zakonu banke su dužne da detaljnije obrate pažnju na "škakljive klijente“, a u tu grupu ubuduće spadaju i domaći političari, kao i visoki funkcioneri.

Od 2015. banke imaju obavezu da detaljnije prate poslovanje sa u Austriji politički eksponiranim licima i javnim nosiocima funkcija. To važi za članove vlade, poslanike, visoke države službenike i članove njihovih porodica, ali i na period od godinu dana, za bivše političare.

Do sada političari u Austriji nisu bili pogođeni merama za borbu protiv pranja novca i zakon se ticao samo stranih političara i Austrijanaca koji imaju neku funkciju u inostranstvu, a to su, na primer, bili austrijski državljani sa političkim funkcijama u EU.

Među osobama koje su, takođe, obuhvaćene novim zakonskim odredbama su i funkcioneri u višem i ustavnom sudu, revizorskoj ustanovi, centralnim bankama, ambasadori, visoki oficiri vojske, kao i direktori državnih koncerna.

Zaposleni u bankama moraće, pre preuzimanja klijenta koji spada u tu "rizičnu grupu“, da zatraže odobrenje rukovodioca, da kontinuirano prate poslovni odnos, a prilikom transakcija moraće da poštuju pravila o automatskom alarmiranju nadležnih vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja