Weltakademie, pravo mesto za učenje stranih jezika u Beču!
Foto: Milan Ilić

Uspešan biznis našeg zemljaka

Weltakademie, pravo mesto za učenje stranih jezika u Beču!

Austrija -
Mnoge škole nude grupe sa 10-15 polaznika. U njima je skoro nemoguće naučiti jezik, jer nema dovoljno vremena za aktivno pričanje, kaže za Kurir osnivač i direktor ove škole jezika Mika Popović

BEČ - Na početku bečke Mayerhofergasse, neposredno uz jedan od ulaza u stanicu Taubštumengase (Taumbstummengasse) linije U1 bečkog metroa, mezanin jedne starogradske višespratnice zauzima škola jezika "Veltakademie" (Weltakademie). Osnivač i direktor ove škole je magistar Mika Popović. Ime škole (Svetska akademija) zvuči prilično ambiciozno, ali učenici u Popovićevoj školi su zaista sa raznih kontinenata, a i jezici koji tu mogu da se uče nisu samo evropski.

Mika Popović (43) je detinjstvo proveo u Smederevu, a 1991. se preselio kod roditelja u Beč. Tu je paralelno studirao ekonomiju, prevođenje i tumačenje (srpskohrvatski, nemački i engleski), te potom godinama radio u obe struke, kao prevodilac, učitelj jezika i bankar. Od ovog marta, Popović ima svoju Weltakademie. Tu jezike uče ne samo učenici raznih generacija, nego i zaposleni iz raznih velikih preduzeća, kao i međunarodnih organizacija sa sedištem u Austriji.

Dugoročne ugovore škola ima sa više od 50 predavača. Svi oni su ljudi kojima je maternji jezik upravo onaj jezik koji predaju.

U "Weltakademi"« se nude kursevi nemačkog, engleskog, francuskog, španskog, ruskog i nekih drugih evropskih jezika. U poslednje vreme je sve veća potražnja za učenjem i kineskog i arapskog, naglašava nam Popović. Dok nas vodi kroz prostorije za učenje, u kojima ima mesta za maksimum osam učenika po grupi, posebno ističe program usavršavanja maternjeg jezika i kulturne baštine.

Popovićeva škola zato nudi poseban program maternjeg jezika, kako za decu, tako i za odrasle koji su rođeni u dijaspori ili u njoj proveli mnoge godine.

Zašto ste napustili bankarstvo i odlučili se na samostalnu delatnost?

Od početka karijere radio sam kao predavač u renomiranim školama jezika. Predavao sam srpski jezik. Video sam u njima mnogo toga što mi se lično nije dopalo i smišljao kako bih mogao da ponudim bolju metodu učenja jezika, bez velike muke, a sa velikom motivacijom i u optimalnom okruženju. Sve sam beležio, sa idejom da osnujem svoju školu. Nije bilo lako odlučiti se na taj korak, ali hteo sam da delujem kreativno, kako sam zamislio, sa željom da na kraju profitiraju svi koji su u to uključeni, ne samo ja.

U programu NEOS-a prepoznao svoje ideje... Mika Popović
U programu NEOS-a prepoznao svoje ideje... Mika Popović

Šta Vašu školu čini specifičnom?

Osnovna ideja nam je da učenje jezika može biti uspešno samo pojedinačno ili u malim grupama. Mnoge škole nude grupe sa 10-15 polaznika. U njima je skoro nemoguće naučiti jezik, jer nema dovoljno vremena za aktivno pričanje. Aktivno korišćenje jezika je moguće samo u manjoj grupi, u kojoj svako može doći do izražaja. Male grupe su stub naše škole. Druga stvar je takozvano "uranjanje" u jezik. U našoj metodi uopšte nema prevoda. Predavač mora, od početka kursa, sve da objasni i dočara isključivo na ciljnom jeziku. Pritom, predavač je taj koji ima zadatak da motiviše učenika. On mora da nađe put do učenika, ne obrnuto. Imamo još jednu specifičnost. Ne upućujemo prijavljenog učenika automatski nekom od naših predavača, nego prvo, u ličnom razgovoru, utvrđujem kakve su mu potrebe, želje i ciljevi. Tek onda biramo odgovarajućeg predavača za njega. Neko preferira muškog predavača, neko ženskog, nekome treba tehnički vokabular, nekom medicinski itd. Pored toga, pažljivo spajamo učenike tako da grupa bude homogena. Ako nije takva, nekima je kurs prelak, a drugima prezahtevan.

Kursevi u malim grupama teško mogu biti jeftini.

Filozofija našeg preduzeća je ponuda odličnog kvaliteta za pristupačnu cenu. Odnos cene i učinka nam je odličan. Nismo najjeftiniji, niti želimo to biti, ali smo apsolutno uvereni da smo konkurentni i da za traženu cenu nudimo mnogo više nego druge škole.

Na kraju, zašto imate simpatije za NEOS, novu, opozicionu partiju?

Sa NEOS-om smo stupili u kontakt pre par meseci, preko Markusa Orniga, koordinatora NEOS-a za izbore delegata za Privrednu komoru Beča 2015. I sam uspešan preduzetnik, Ornig je pokazao veoma veliko interesovanje za našu školu i spremnost da nas podrži u našem konceptu. Bili smo na nekoliko predavanja i drugih događaja NEOS-a, mlade partije koja nam izgleda simpatična i ambiciozna. Lično mi se izuzetno dopada stavka da je svaki pojedinac sam odgovoran za svoju sudbinu. Država treba da bude tu, da daje osnovne okvire, kao i da pomaže ljudima koji zaista nisu u stanju da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke. To zastupam lično, tako i živim. Pored toga, NEOS smatra, kao i ja, da je Beč grad u kojem je lepo živeti, koji nudi mnogo mogućnosti, ali u kojem se može štošta poboljšati, da bi se olakšao život prosečnom čoveku.

Razgovarao: Milan Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track