POSLE HAPŠENJA DŽIHADISTA: Salafisti i dalje dele Kuran u centru Beča!
Foto: Printscreen Osterreich

Po ustavu

POSLE HAPŠENJA DŽIHADISTA: Salafisti i dalje dele Kuran u centru Beča!

Austrija -
Zabraniti tako nešto je teško iz ustavnih razloga, ali Služba za zaštitu državnog poretka mora paziti da pritom ne dolazi do regrutovanja, kaže gradonačelnik Beča Mihael Hojpl

BEČ - Salafisti u Austriji nisu u defanzivi, kako bi se moglo očekivati posle hapšenja veće grupe osumnjičenih za terorističko udruživanje, na čelu sa Mirsadom Omerovićem iz Beča. Naprotiv, oni ovih dana, pred Božić u najvećoj bečkoj trgovačkoj ulici Marijahilferštrase (Mariahilfer Strasse) dele Kuran.

Zanimljivo je, međutim, da je 7. bečka opština na kojoj je desna strana Marijahilferštrase, dozvolila "Čitaj-fondaciji" da deli Kuran, dok 6. bečka opština, koja počinje na levoj strani Marijahilferštrase, to nije odobrila.

Tomas Blimlinger (Thomas Blimlinger, Zeleni), predsednik 7. opštine, izjavio je dnevnom listu Viner Cajtung:

"U Austriji imamo versku slobodu. Nisam u stanju da odlučujem o tome, pa zato ne mogu ništa da zabranim". Blimlinger podseća da je odobravanje ovakvih akcija u nadležnosti vlasti, konkretno bečkog Magistratskog odelenja 46, koje na osnovu zakonskih propisa i u dogovoru sa policijom i opštinom, daje dozvole ili zabranjuje ulične promotivne akcije.

Blimlinger je ipak obavestio policiju i Službu za zaštitu ustavnog poretka.

"Oni su u pripravnosti i mogu da izreknu zabranu", kaće Blimlinger. S obzirom da policija nije preduzela ništa, ni Blimlinger ne vidi razlog da takve akcije budu sprečavane.

Drugačije viđenje imaju s druge strane ulice. Predsednik 6. opštine, socijaldemokrata Markus Rumelhart kaže:

"S obzirom na javne diskusije oko islamista i sunitskih ekstremista, smatram da nije primereno deliti Kuran na Marijahilferštrase, jer to stvara nesigurnost i zbunjenost".

Rumelhart kaže da pre nego što je akcija počela nisu znali da je reč o deljenju verskih spisa. U molbi za dozvolu to nije bilo napisano. Nakon što su mu građani počeli da šalju protestna pisma, Rumelhart je osetio da je vreme da reaguje. Ostao je pri stavu da da ovakvu akciju ne želi u 6. opštini, iako je bio obavešten da je 7. opština nije zabranila.

Gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl (Michael Häupl, SPÖ) ne želi da zabranjuje distribuciju Kurana na ulici.

Mihael Hojpl (Foto Beta/AP)
Mihael Hojpl (Foto Beta/AP)

"Zabraniti tako nešto je teško iz ustavnih razloga, ali Služba za zaštitu državnog poretka mora paziti da pritom ne dolazi do regrutovanja", kaže Hojpl. Portparol policije izajavio je da javnost ne treba da bude uznemirena, jer policija sve takve akcije drži pod budnim okom.

Uz poklon ide i "predavanje"

Poklanjanje Kurana obavlja se po istom principu. Nekoliko muškaraca sede u jednom šatoru, odnosno za štandom, a ako im se približi neko imalo zainteresovan, dobija Kuran i biva uvlačen u razgovor u kojem se glorifikuje "pravi islam".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track