NE ŽELE DA RIZIKUJU: Austrijske banke ne daju kredite penzionerima!

Istraživanje

NE ŽELE DA RIZIKUJU: Austrijske banke ne daju kredite penzionerima!

Austrija -
Većina banaka ima pravilo da se krediti moraju otplatiti do 75. godine života. Ukorenjen je čak stav da bi svi lični veći dugovi morali da budu isplaćeni pre penzionisanja

BEČ - Austrijske banke nerado daju kredite penzionerima, iako oni imaju siguran izvor prihoda i ne preti im otkaz, utvrdio je magazin Konzument, glasnik austrijskog Udruženja za potrošačke informacije (VKI).

Većina banaka ima pravilo da se krediti moraju otplatiti do 75. godine života. Ukorenjen je čak stav da bi svi lični veći dugovi morali da budu isplaćeni pre penzionisanja. Ovakvu sliku je potvrdilo istraživanje Konzumenta i VKI. Na adrese pet banaka poslali su anonimne molbe za kredit za jednog penzionera. Samo tri banke su odgovorile na upit.

"Vreme je za novi model odnosa banki prema starijim klijenitma" smatraju u VKI.

Oni kao primer navode jednu banku koja nudi kredit za renoviranje kuće ili stana u sledećem modelu: Osoba koja uzima kredit tokom deset godina ne plaća glavnicu, samo kamate. Glavnica se isplaćuje posle toga. Ako čovek koji je uzeo kredit premine u međuvremenu, naslednici ili preuzimaju kreditne obaveze ili prodaju nasleđenu nekretniinu i isplaćuju preostali kreditni dug.

Podsetimo, realna očekivana prosečna starost austrijskog stanovništva je postala već očigledno duža od 75 godina. Muškarci koji danas imaju 50 godina u proseku će doživeti nešto više od 80, a žene koje su danas stare nešto iznad 50 doživeće pune 84 godine, kažu demografske prognoze.

Mnogi penzioneri imaju zaista solidne penzije od kojih lepo može da se živi, pa je nelogično da ih banke posmatraju kao lica sa lošim bonitetom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track