Evo ko su vernici u austrijskoj vladi, a ko ne ide u crkvu!
Foto: BKA/Andy Wenzel

Svako ima svoje razloge

Evo ko su vernici u austrijskoj vladi, a ko ne ide u crkvu!

Austrija -
Najveći vernik u vladi je svakako ministar poljoprivrede Andre Ruprehte, koji je, prilikom polaganja zakletve, što nije uobičajena praksa, dodao zaklinjanje Bogu

BEČ - Članovi austrijske vlade koju čine Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i Narodna stranka (OVP), ne slažu se u mnogome, pa tako i u pristupu crkvi, te su narodnjaci vernici, a socijaldemokrate udaljeniji od rimokatoličke vere.

Najveći vernik u vladi je svakako ministar poljoprivrede Andre Ruprehter (Andrä Rupprechter - OVP), koji je, prilikom polaganja zakletve, što nije uobičajena praksa, dodao zaklinjanje Bogu, i čak i deo koji se pamti samo iz republikanskih vremena "pred srcem Isusa Hrista“.

Zakleo se i pred Bogom... Andre Ruprehter (Foto: Reuters)
Zakleo se i pred Bogom... Andre Ruprehter (Foto: Reuters)

I pored tolike privrženosti katoličkoj crkvi ovaj ministar se zalagao za pravo na usvajanje dece za homoseksualce, a i rekao je da može zamisliti minarete na džamijama u svakoj austrijskoj pokrajini, te se izjasnio i za ukidanje celibata za sveštenike.

Sasvim drugačiji pristup crkvi ima ministarka za pitanje žena Sofi Karmasin (Sophie Karmasin - SPO), koja je, kako piše bečki dnevnik Prese izjavila da "nije praktikujuća katolkinja“ i da u crkvu ide samo za praznike.

"U pojedinim stvarima se ne slažem sa crkvom, na primer u ophođenju sa homoseksualcima, razvedenima i o ulozi žene“, kazala je ona.

U crkvu samo za praznike... Sofi Karamzin
U crkvu samo za praznike... Sofi Karamzin

Inače, članovi vlade iz redova SPO imaju škakljiv odnos prema crkvi. Dok je nekadašnji lider Alfred Guzenbauer (Alfred Gusenbauer) javno prikazivao svoju privrženost katoličkoj crkvi, aktuelni članovi su uzdržaniji.

Tako ministar bez portfelja zadužen za verska pitanja Jozef Ostermajer (Josef Ostermayer) ističe da je odnos prema crkvi privatna stvar. Inače on je, kao veliki brojAustrijanaca, istupio iz rimokatoličke crkve.

Više veruju u vojsku... Gerald Klug
Više veruju u vojsku... Gerald Klug

Ministarka zdravlja Sabine Oberhauzer (Sabine Oberhauser), takođe, je okrenula leđa crkvi nakon skandala u vezi sa sekusaulnim zlostavljanjem dece koje su počinili sveštenici.

Isto tako crkvi nisu bliski ni ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer (Rudolf Hundstorfer) i odbrane Gerald Klug.

Što se kancelara Vernera Fajmana (Verner Faymann) tiče, iz njegove kancelarije su poručili da se radi o "ličnom pitanju na koji ne žele da ogovaraju“, i da će on sa svojom ćerkom, kao i svake godine posetiti božićnu misu.

Intimno pitanje... Kancelar Verner Fajman (foto: Tanjug)
Intimno pitanje... Kancelar Verner Fajman (foto: Tanjug)

Međutim, Fajman je preko odnosa prema crkvi po prvi put dospeo u žižu interesovanja javnosti, kada je 1983. kao šef mladih socijaldemokrata u Beču bio suorganizator "fešte protiv posete pape“. On je u ranijim intervjuima kazao da veruje u Boga, "koji je za njega pojava kao što je sunce, iz kojeg se može dobiti snaga“.

Na drugoj strani, članovi OVP su vernici, a tako i lider i vicekancelar Rajnhold Miterlener (Reinhold Miterlehner), koji ističe da je "aktivni hrišćanin“, koji redovno ide na mise. On istovremeno poručuje da OVP nije filijala crkve, ali da sebe shvata kao hrišćansko-demokratsku stranku.

Moli se svake večeri... Johana Mikl-Lajtner
Moli se svake večeri... Johana Mikl-Lajtner

I ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner (Johanna Mikl- Leitner) kaže za sebe da je vernik, koja ne posećuje svake nedelje mise, ali zato svako veče izgovori molitvu.

Šef austrijke diplomatije, i najmlađi član vlade, Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) važi, kako tvrdi „Prese“, za vernika, koji posećuje redovno mise.

Tako i ministar pravosuđa Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter), čiji je otac bio veroučitelj, naglašava da mu je vera veoma bitna i važan izvor snage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track