ŠTRAHE BRANI PUTINA: Grešio je, ali i Zapad gura Ukrajinu u pogrešnom smeru!
Foto: Kurir Austrija I Rojters

Dosledan

ŠTRAHE BRANI PUTINA: Grešio je, ali i Zapad gura Ukrajinu u pogrešnom smeru!

Austrija -
U mnogo čemu je Putin napravio greške, kakve se inače često rade. To, međutim, ne znači da moramo jednostrano ocenjivati da je Putin danas neko ko nema demokratski legitimitet i ko samo greši, rekao je šef austrijskih slobodaraca

BEČ - Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache), predsednik Slobodarske partije Austrije (FPÖ) stao je u odbranu ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da je on izabran jednako demokratski, kao i američki predsednik.

"Svakako ima mesta za kritiku obe dve svetske velike sile, kako SAD, tako i Rusije", odgovorio je Štrahe i dodao:

"Poslednjih meseci vidimo zaoštravanje konflikta u Ukrajini u kojem SAD snažno insistiraju na svojim geostrateškim ciljevima i deluju protiv Rusije, a to je veoma opasno."

Na pitanje da li to znači da ne osuđuje Putina, Štrahe je rekao:

"U mnogo čemu je Putin napravio greške, kakve se inače često rade. To, međutim, ne znači da moramo jednostrano ocenjivati da je Putin danas neko ko nema demokratski legitimitet i ko samo greši. Smatram da ovde Zapad gura situaciju u Ukrajini u pogrešnom smeru.“

Podsećajući da je francuska desna partija Nacionalni Front koju vodi Marina Lepen (Marine Lepen) dobila od Rusije kredit od devet miliona evra, kao i da Rusija finansira desne partije širom Evrope, voditelj je Štrahea pitao da li ta mogućnost uopšte postoji kada je reč o FPÖ.

"To je apsolutna besmislica. Naravno da to nije slučaj. Zanimljivo je, međutim, da smo nedelju dana pre posete Rusiji bili u poseti SAD. Poseta je bila na visokom nivou, pozvali su nas republikanci, poslanici Kongresa, kod kojih smo bili i na sednici poslaničke frakcije. Niko nas u vezi toga nije pitao ovo što me sada pitate. Mi delujemo diplomatski prema svim stranama i smatram da je važno razgovarati sa svim stranama i ne prekidati razgovore. Zato osuđujem sankcije protiv Rusije koje Austriji u mnogo čemu danas donose samo štetu, ne samo ekonomsku, nego i sa stajališta austrijske neutralnosti.

(M. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja