ŽIVITE U AUSTRIJI? PROČITAJTE OVO: Nova pravila važna za svakodnevni život

Treba da znate

ŽIVITE U AUSTRIJI? PROČITAJTE OVO: Nova pravila važna za svakodnevni život

Austrija -
Svi automobili, kao i dostavna vozila u EU, koji se kupcima budu isporučivali od oktobra ove godine, morače da imaju ugrađen ovaj sistem

BEČ - Od ove godine na snagu stupaju mnoge novine kada su u pitanju stanovanje, prodaja lekova, automobili i druge sfere svakodnevnog života u Austriji. Ovo su najvažnije.

Stanovanje

Od prvog januara vlasnici stanova snose troškove popravke ili zamene plinskih termi i bojlera, dok će troškove redovnog održavanja, kao i merenja izduvih gasova i dalje plaćati sami stanari.

Apoteke

Lekove kojima je istekao rok trajanja od početka ove godine moguće je odneti u apoteke koje će ih dalje proslediti na uništenje. Takođe, od sredine ove godine austrijske apoteke će moći putem interneta da prodavaju medikamente koji se izdaju bez lekarskog recepta, što do sada nije bio slučaj. Kako bi zaštitili potrošače od prodaje lažnih lekova putem interneta, EU će u narednim mesecima predstaviti zvanični apotekarski logo Evropske unije.

Automobili

Kada su automobili u pitanju, najvažnija novina je uvođenje takozvanog I-kol sistema (E-Call-Systems), koji će u slučaju otvaranja vazdušnog jastuka sam obaveštavati centralu hitne službe i slati joj informacije o lokaciji i tačnom vremenu udesa, kao i podatak u kojem se pravcu kretao automobil. Svi automobili, kao i dostavna vozila u EU, koji se kupcima budu isporučivali od oktobra ove godine, morače da imaju ugrađen ovaj sistem.

Međutim, ovu odluku kritikovale su mnoge organizacije koje se bave zaštitom podataka. Prema njima, činjenica da će vozila sa I-kol sistemima moći u svakom trenutku da budu locirana, predstavlja povredu privatne sfere njihovih vlasnika.

Putovanje

Ove godine stupa na snagu i takozvana Geo-kontrola (Geo-Control) kreditnih kartica, čiji je cilj sprečavanje prevaranata da naprave kopiju magnetne trake kreditne kartice i tako pomoću lažne kartice podignu novac sa računa pravog vlasnika. Zbog toga će sve osobe koje putuju van granica Evrope i SAD morati da "otključaju“ svoje kreditne kartice, kako bi ih mogli koristiti i u drugim državama, koje se nalaze izvan ova dva već navedena kontinenta.

Osim toga, od maja ove godine Ministarstvo saobraćaja Austrije će osnovati agenciju za zaštitu prava putnikakojoj će svi oni koji putuju autobusima, vozovima, brodovima i avionima moći da se žale.

Plin i struja

Od prvog januara na snagu je stupilo novo pravilo o zameni snabdevača plina i električne energije, prema kojem će korisnici već tri nedelje nakon promene, biti snabdevani gasom i strujom novog snabdevača.

E-cigarete

Od 1. oktobra električne cigarete, kao i prateći materijali za njih, moći će da se prodavaju isključivo u prodavnicama duvanskih proizvoda (Tabak), a ne, kao što je to sada slučaj, u specijalizovanim prodavnicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track