Najnovije vesti

POJAČANE MERE BEZBEDNOSTI: Austrija strahuje od napada povratnika iz džihada!
Foto: Arhiva Bečke Policije

U stanju pripravnosti

POJAČANE MERE BEZBEDNOSTI: Austrija strahuje od napada povratnika iz džihada!

Austrija
U Austriji, kao i na svim drugim mestima postoji „potencijalno viša opasnost"", koja ne može da se konkretno dokaže, izjavio je direktor Službe za ustavnu bezbednost i borbu protiv terorizma Peter Gridlin

BEČ - Austrija je, posle terorističkog napada na redakciju francuskog magazina „Šarli Hebdo“ u Parizu, preduzela mere bezbednosti, izjavio je večeras direktor Službe za ustavnu bezbednost i borbu protiv terorizma (BVT) Peter Gridling.

On je, u dnevniku austrijske državne televizije ORF, istakao da u Austriji, kao i na svim drugim mestima postoji „potencijalno viša opasnost"", koja ne može da se konkretno dokaže. Pretnje Gridling vidi u povratnicima iz džihada i ističe da su austrijske bezbednosne institucije svesne tog problema. Na pitanje da li su u Austriji u prošlosti, kao u Francuskoj, sprečeni teroristički napadi, on je rekao da „nije bilo neposrednog sprečavanja krivičnog dela“.

Prethodno je Gridling kazao da je Austrija ponudila pomoć Francuskoj. Prema njegovim rečima, austrijske bezbednosne ustanove stupile su u kontakt sa francuskim kolegama, dodajući da do sada nema naznaka da postoje veze terorista sa Austrijom.

Državni vrh Austrije oštro je osudio teroristički napad u Parizu, ocenjujući da se radi o „gnusnom napadu na vrednosti evropskih demokratija – na slobodu i toleranciju.

„Ovaj varvarski napad na slobodu izražavanja i medija se ne može ničim opravdati i mora biti najoštrije osuđen“, poručio je predsednik Austrije Hajnc Fišer u pismu saučešća svom francuskom kolegi Fransoa Olandu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...