AUSTRIJSKI EKSPERTI: Islam u Evropi mora da odustane od šerijata!

Težak zadatak

AUSTRIJSKI EKSPERTI: Islam u Evropi mora da odustane od šerijata!

Austrija -
Oni podsećaju na jedno istraživanje koje je pokazalo da polovina muslimana u Nemačkoj vrednuje islam iznad demokratije, pa time šerijat za njih poseduje veću vrednost nego demokratska pravna država

BEČ - Evropski islam mora da sprovede radikalnu reformu šerijata zarad integracije islamskih zajednica u liberalno-demokratska društva, a taj posao nije nimalo lak, ocenjuju austrijski politikolozi Gerhard Engelmajer i Mihael Laj.

Oni smatraju da u modernim pravnim državama sve religiozne zajednice bez ostatka moraju da prihvate institucije države, demokratije i religioznog pluralizma kako bi i same u uzvratnom aktu bile prihvaćene i priznate od države.

"Priznavanje sekularnog državnog suvereniteta od strane religioznih zajednica neophodan je uslov za uživanje religioznih sloboda i neutralnost države u pitanjima religije", stoji u njihovom tekstu objavljenom u bečkom "Preseu".

Dvojica politikologa smatraju da se moderna pravna država i ortodoksni islam međusobno isključuju i da je "nemoguće da postoje zajedno na istom mestu".

"Integracija islamskih zajednica u liberalno-demokratska društva i državno priznavanje islama kao pravno zaštićene religiozne zajednice zahteva temeljnu reformu samog islama", navodi se u tekstu u kome se zaključuje da evropski islam mora preduzeti radikalnu reformu šerijata, tačnije da mora odustati od njega.

"Zadatak nije lak jer time se od evropskog islama zahteva ništa manje nego radikalna reforma samog sebe, ali samo taj postupak bi ga učinio kompatibilnim sa institucijom moderne pravne države", navode autori.

Oni podsećaju na jedno istraživanje koje je pokazalo da polovina muslimana u Nemačkoj vrednuje islam iznad demokratije, pa time šerijat za njih poseduje veću vrednost nego demokratska pravna država, prenosi RTS.

"U konfliktnim slučajevima između demokratije i islama polovina nemačkih muslimana daje prednost islamu i šerijatu", navode oni i dodaju da su "nejasne i difuzne izjave koje dolaze od predstavnika islamskih udruženja vrlo upitne".

Politikolozi podsećaju na naslov knjige bivšeg turskog premijera Nekmetina Erbakana u kojoj se nalazi njegova koliko čuvena toliko i zastrašujuća izjava - "Evropljani veruju da su muslimani došli u Evropu samo da bi zaradili novac. Ali Alah ima drugi plan".

Autori navode i izjavu turskog predsednika Redžepa Erdogana sa jednog izbornog skupa 1997. gotovo da je na nivou objave rata: "Demokratija je samo voz na koji se mi ukrcavamo dok ne dođemo do cilja. Džamije su naše kasarne, minareti naši bajoneti, kupole naši šlemovi i vernici naši vojnici".

Ali i neke izjave date na nemačkom teraju na razmišljanje.

Tako je bivši predsedavajući Centralnog saveta muslimana u Nemačkoj Nadem Elias na pitanje da li je islam kompatibilan sa sekularnom pravnom državom odgovorio - "Da, dokle god smo mi u manjini".

Austrijanac Engelmajer je predsednik udruženja "Slobodoumni", "Freidenker", organizacije sa dugom evropskom tradicijom koje su nastajale kao intelektualna garancija da moderne države neće skrenuti s puta sekularizma i demokratskog pluralizma, navodi RTS.

Laj je nemačko-austrijski politikolog i autor niza teoretskih knjiga o političkoj religiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track