MIKL-LAJTNER: U Austriji 192 objekta na meti terorista!

Spisak najugroženijih institucija

MIKL-LAJTNER: U Austriji 192 objekta na meti terorista!

Austrija -
Dodatno treba zaštititi 35 austrijskih institucija politike i zaštite ustavnosti, zatim 49 energetskih i pet vodoprivrednih postrojenja, kao i 20 osetljivih finansijskih i informatičkih objekata, 23 institucije zdravstva, kao i jedan istraživački institut

BEČ - U Austriji postoje 192 objekta koja bi mogla da budu meta terorističkog napada, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP). Tajne službe govore da u bližoj budućnosti može doći do veće eskalacije terora u Evropi, a MUP Austrije ima spisak objekata koji bi mogli da budu među prvim metama ekstremista.

Austrijska ministarka nije, naravno, otkrila koji su to ciljevi, ali jasno je da je reč o glavnim državnim objektima, kao i o sedištima predsednika države, kancelara i ministara, aerodromima, železničkim, metro i drugim stanicama, najatraktivnijim kulturnim znamenitostima, značajnijim industrijskim, energetskim i drugim privrednim objektima.

Prema bezbednosnim podacima, dodatno treba zaštititi 35 austrijskih institucija politike i zaštite ustavnosti, zatim 49 energetskih i pet vodoprivrednih postrojenja, kao i 20 osetljivih finansijskih i informatičkih objekata, 23 institucije zdravstva, kao i jedan istraživački institut.

Mikl-Lajtner je u izjavi austrijskom radiju "Oe1" najavila paket mera koji predviđa i jačanje snaga bezbednosti, na primer, kroz proširenje kapaciteta oklopnih vozila i povećanje mobilnosti većim helikopterima.

"Te mere će biti izrađene do kraja nedelje", istakla je Mikl-Lajtner.

Iz Austrije je, kako je podsetila, do sada oko 170 ljudi otišlo u džihad, od kojih se nešto više od 60 vratilo, i ta lica su pod nadzorom.

"Potrebna je stroža kontrola", istakla je MIkl-Lajtner dodajući da je Austrija s tim počela na jesen i da bi druge zemlje, poput susedne Nemačke, trebalo da slede njen primer.

Ministarka je kazala da trenutno postoji problem i u vezi nadzora osumnjičenih džihadista, jer se prikupljeni podaci, prema aktuelnom zakonu, moraju brisati već nakon devet meseci.

U borbi protiv terorizma, prema njenim rečima, ministri unutrašnjih poslova EU, žele pojačati kontrole na spoljnim granicama Šengena i insistiraju na evropskom sporazumu o podacima putnika u aviosoabraćaju. Posle terorističkih napada u Francuskoj u Austriji, kako je kazala, uveden je visok stepen pripravnosti, pa je sada više policije prisutno na posećenijim mestima.

NSA upozorava: Teroristi se prerušavaju u izbeglice!

Predstavnici američke NSA, kažu da je Pariz bio tek uvertira talasa terora koji Islamska država planira u Evropi. Na osnovu dešifrovanih poruka, NSA upozorava da ISIL planira u Evropu da ubaci više četvoročlanih grupa terorista, od kojih se jedan deo prerušava u izbeglice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track