ŠOKANTNO: Najmlađa džihad nesvesta koja je pobegla u Siriju ima 13 godina!
Foto: Reuter

Vrbovana preko interneta

ŠOKANTNO: Najmlađa džihad nesvesta koja je pobegla u Siriju ima 13 godina!

Austrija -
Skoro 20 devojaka zavrbovala je austrijska Čečenka (16), uhapšena pre dva dana sa 17-godišnjom Bosankom iz Gornje Austrije

SALCBURG - Najmlađa devojka koja je iz Austrije otišla u Siriju da se uda za džihadistu ima 13 godina, objavili su austrijski mediji!

Austrijski čuvari državnog poretka procenjuju da je možda oko 40 devojaka iz Austrije otišlo put Sirije i Iraka. Većina njih je vrbovana preko digitalnih socijalnih mreža, a pošto teroristička Islamska država ne dozvoljava devojkama da tamo žive same, one se nude kao supruge, objašnjavaju eksperti.

Jedna od devojaka koja je zavrbovala skoro 20 tinejdžerki da se udaju za teroriste ISIL je 16-godišnja austrijska Čečenka, uhapšena pre dva dana. Ona i 17-godišnjakinja bosanskog porekla iz grada Ensa iz Gornje Austrije biće danas izručene Pokrajinskom sudu u Salcburgu koji će imati 48 sati da odluči da li će ih zadržati u istražnom zatvoru. Istražitelji veruju da će sud narediti istražni zatvor za devojke, kojima se na teret stavlja "pridruživanje kriminalnoj organizaciji". Kazna za ovo može biti do 10 godina zatvora, a za maloletna lica do pet.

Sumnja se da mlada Čečenka koja ima status azilantkinje u Austriji nije vrbovala samo 17-godišnju Austrijanku bosanskog porekla. Prema pisanju bečkog lista Kronen Cajtung, pre nego što je krenula u Siriju ova tinejdžerka je , preko interneta regrutovala još barem 20 devojaka koje su se udale za borceterorističke ISIL. Najmlađa ima 13 godina i najverovatnije je u zamku upala preko društvenih mreža, pišu austrijski mediji.

Austrijski istražitelji su praćenjem elektronske pošte uvideli da je Čečenka bila "uverena da se ISIL bori u ime Proroka za jedinu istinsku veru", piše dnevni list Esterajh.

Pretpostavlja se da je Čečenka odlučila da ode na put prema Srednjem Istoku nakon što je i za sebe pronašla mladoženju. Nakon kontakta preko telefona i interneta, odlučila je da se uda za jednog Sudanca, koji već neko vreme ratuje za ISIL.

Navodno, Sudanac je pre nekoliko nedelja bio u Beču, gde se hvalio da će imati mladu iz Salcburga, piše Kronen Cajtung, pozivajući se na informacije insajdera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track