TRADICIJA SE NASTAVLJA: Prosvjetin novogodišnji koncert u Beču!
Foto: Arhiva SPKD Prosvjete

proslavili srpsku Pravoslavnu novu godinu

TRADICIJA SE NASTAVLJA: Prosvjetin novogodišnji koncert u Beču!

Austrija -
Bečlije su imale priliku da se upoznaju sa srpskim običajima i kulturom, a da srpska zajednica u Austriji i Beču ponosno proslavi svoj tradicionalni praznik
1 / 4 Foto: Arhiva SPKD Prosvjete

BEČ - Odbor SPKD Prosvjete u Beču je organizovao 13. januara Srpski novogodišnji koncert povodom proslave srpske Pravoslavne nove godine.

Kao i ranijih godina , bila je to prava prilika da se bečlije upoznaju sa srpskim običajima i kulturom, a da srpska zajednica u Austriji i Beču ponosno proslavi svoj tradicionalni praznik. Koncert je održan u centru Beča, svečanoj sali Magistrata treće bečke opštine. Koncertu su prisustvovali brojni gosti iz diplomatskog kora, umetnici, medijski i kulturni poslenici, javne ličnosti, predstavnici srpskih udruženja u Austriji i inostranstvu kao i mnogi drugi prijatelji i poštovaoci Prosvjete. Bio je prisutan veliki broj Austijskih posetilaca i zvaničnika.

Sala je bila puna, a među počasnim gostima su uz njegovo preosveštenstvo Episkopa austrijsko-švajcarskog gospodina Andreja, i ambasadora Srbije Pere Jankovića, bili prisutni i ambasadorka BiH Tanja Milašinović- Martinović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, kao i vojni ataše BiH pukovnik Slobodan Tanasilović, vojni savetnik Misije Srbije pri OEBS-u pukovnik Predrag Kraljević, vojni ataše Srbije potpukovnik Goran Jeremić, kao i vojni ataše Ruske Federacije pukovnik Sergej Travnikov, koji inače odlično govori srpski jezik. Među gostima je bio i austrijski političar Rudolf Šiker, predstavnica gradskog veća u Beču Anica Macka Dojder, kao i predstavnici srpskih organizacija u Austriji.

Koncert je po tradiciji otvorio Prosvjetin „Mali hor“,
Koncert je po tradiciji otvorio Prosvjetin „Mali hor“,

Ovogodišnji koncert bio je u znaku mešavine evropske i srpske tradicionalne i klasične muzike. Prosvjeta je svojim gostima i prijateljima predstavila deo srpskog muzičkog nasleđa kao muziku koja je univerzalni deo zajedničke evropske tradicije.

Koncert je po tradiciji otvorio Prosvjetin „Mali hor“, što je publika prihvatila sa velikim oduševljenjem. Zatim je na scenu stupila mlada violistkinja, Milica Zulus (15). Muziciranje gudačkog kvarteta "Karo" nastavilo je niz odličnih izvođenja na koncertu, a najviše aplauza dobio je ipak "Septet Nikole Zarića" za uspešno izvedenu kombinaciju "Marša na Drinu" i "Radecki Marša".

Vrhunac večeri bio je nastup pijaniste svetskog glasa, Vladimira Miloševića, koji je, prvo sa mladim saksofonistom Aleksandrom Jankehom, a potom solo izvođenjem "Arabeske" Riharda Šumana i Šopenove "Velike briljantne poloneze" očarao publiku i doživeo zaslužene ovacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track