KARDINAL ŠENBORN: Šarli Ebdo je objavljivao i vulgarne karikature na račun hrišćanstva i islama
Foto: Wikipedija

Lični stav izneo u kolumni

KARDINAL ŠENBORN: Šarli Ebdo je objavljivao i vulgarne karikature na račun hrišćanstva i islama

Austrija -
Postoje granice u slobodama izražavanja, štampe i religije kada je u pitanju poštovanje onoga što je drugima sveto, napisao je Šenborn

BEČ - "Šarli Ebdo nije oklevao da, pored duhovitih i satiričnih karikatura političke prirode godinama objavljuje i podle i vulgarne karikature koje se pre svega odnose na hrišćanstvo i islam“, naveo je juče bečki kardinal Kristof Šenborn (Christoph Schönborn) u svojoj kolumni objavljenoj u austrijskom dnevnom listu Hojte, osvrćući se na prošlonedeljni teroristički napad na ovaj satirični magazin u Parizu.

U svojoj kolumni kardinal Šenborn upozorava na tužnu prošlost ovakvih huškaških karikatura koje su se pojavile u Austriji krajem 19. veka.

"Ovde pre svega mislim na antisemitističke karikature prepune mržnje. Otrovno seme koje je nakon toga niklo doprinelo je masovnom ubijanju Jevreja. Da su se tada načinili odlučni koraci protiv te hajke, možda bi danas bilo izbegnuto mnogo patnje i užasne krivice“, zaključuje kardinal Šenborn.

On kaže da postoje granice u slobodama izražavanja, štampe i religije kada je u pitanju poštovanje onoga što je drugima sveto. Istovremeno, Šenborn označava karikaturiste kao merilo slobode mišljenja, štampe i religije, opisujući te slobode kao osnovne slobode jednog dobrog i otvorenog društva.

Međutim, uprkos osudi karikatura ovog satiričnog lista, Šenbron na kraju zaključuje da se napad i počinjeno nasilje nad novinarima Šarli Ebdoa ničim ne može opravdati.

ŠARLI EBDO OD DANAS U PRODAJI I U BEČU300 primeraka satiričnog lista Šarli Ebdo naći će se danas u prodaji i na teritoriji Beča. Novine će se prodavati u pojedinim knjižarama na železničkim stanicama. Međutim, još uvek nije poznato da li će ove novine biti štampane i na nemačkom jeziku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja