KURC: Odmah oduzeti pasoše svima koji podržavaju teroriste!
Foto: Arhiva Bečkog Parlamenta

bolje sprečiti

KURC: Odmah oduzeti pasoše svima koji podržavaju teroriste!

Austrija -
Prema rečima šefa diplomatije, Sebastijana Kurca, oduzimanje pasoša i drugih dokumenata simpatizerima terorističkih organizacija sprečilo bi njihov odlazak u Irak i Siriju

BEČ - Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz, ÖVP), ministar spoljnih poslova Austrije podržao je predlog da se teroristima oduzimaju pasoši, čak i pre nego se pridruže džihadistima, piše danas austrijski portal oe24.

"Ne smemo dozvoliti da teroristi koriste socijalne mreže i slobodu putovanja u svoju korist“, rekao je Kurc pre debate ministara spoljnih poslova EU zemalja, koja je zakazana nakon nedavnih terorističkih napada u Parizu i Briselu.

Prema Kurcovim rečima, oduzimanje pasoša i drugih dokumenata simpatizerima terorističkih organizacija dovelo bi prvenstveno do toga da se ovim osobama spreči odlazak u Irak i Siriju.

„Na taj način pomogli bismo da odlaze na ratišta, a takođe pomogli i sebi samima, jer svaki povratnik predstavlja veliku opasnost za sigurnost zemlje“, naglasio je Kurc.

Kurc je takođe dodao da bi od odlučujuće važnosti bilo da ovom skupu ministara spoljnih poslova zemalja EU prisustvuje i generalni sekretar Arapske lige, Nabil Al-Araby, jer upravo borba protiv ISIL-a, koji predstavlja globalni fenomen, zahteva jaku vojnu koaliciju.

„Osim toga, potreban je i jači dijalog između islamskih zemalja i Evropske unije“, zaključio je Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track