POSLE NAPADA U PARIZU: Duge cevi na bečkom aerodromu!

JAke bezbednosne mere

POSLE NAPADA U PARIZU: Duge cevi na bečkom aerodromu!

Austrija -
Policajci na Švehatu osim pištolja dobili su i automatske puške "štajer AUG" koje su standardna jurišna puška austrijskih oružanih snaga

BEČ - Bečki aerodrom Švehat (Schwechat) je posle poslednjeg terorističkog napada u Parizu dobio pojačano policisko obezbeđenje naoružano "dugim cevima". Svakodnevno aerodromom patrolira 95 specijalaca.

Toliko prisustvo snaga bezbednosti nije na Švehatu bilo skoro tri decenije, od atentata palestinskih terorista na šalter izraelske avio-kompanije El-Al u decembru 1985. Tada je poginulo troje putnika i jedan terorista. "Odlično smo opremljeni i obučeni za akciju", kaže Omar-Haijavi Pirhner, potpukovnik austrijske policije.

Policajci na Švehatu patroliraju u paru, a osim poluautomatskim pištoljem "glok" (gGlock), koji je standardnio oružje policajaca, oni su naoružani automatskim puškama "štajer AUG" (steyr AUG), koja je standardna jurišna puška StG77 austrijskih oružanih snaga.

Patrole su pojačane ne samo u unutar aerodroma, nego i u aerodromskim halama i području oko aerodroma. Helikopter bečke policije je na Švehatu, iako je aerodrom na teritoriji pokrajine Donje Austrije.

Mere zaštita aerodroma su pojačane kako bi se identifikovali eventualni teroristi, koji odlaze u rat na Srednjem Istoku ili se iz njega vraćaju. Austrijski mediji su pišu da jedna od trasa kojom se džihadisti prebacuju na ratište vodi preko Srbije. Državna radio-televizija ORF objavila je da "na bazi dosadašnjih iskustava, zaključili smo da džihadisti sve manje putuju avionom, i da se odlučuju za automobilske rute, a jedna od njih i preko Beograda", tvrdi ORF.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track