Najnovije vesti

OVAKO JE GOVORIO SVETI SAVA: Narod nije narod bez zemlje i jezika svoga!

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U BEČU

OVAKO JE GOVORIO SVETI SAVA: Narod nije narod bez zemlje i jezika svoga!

Austrija
"Ja vam dajem zapoved da ljubite brat brata, neimajući među sobom ama nikakve zlobe", rekao je srpski prosvetitelj ostavljajući u amanet Srbima da čuvaju svoju domovinu

BEČ - Srpska pravoslavna crkvena opština "Sveti Sava" u saradnji sa SPKD "Prosvjeta" organizovala je sinoć u Beču tradicionalnu Svetosavsku akademiju u bečkom pozorištu "Akzent". Episkop austrijsko-švajcarski Andrej održao je i besedu o radu Svetog Save na unapređenju odnosa sa ostalim pravoslavnim crkvama. On je istakao da je u očima Svetog Save bila velika potreba da se unaprede odnosi sa ostalim pravoslavnim crkvama.

Po povratku sa Svete Gore, koju je Sveti Sava doživeo kao carstvo božije, on je shvatio značaj odnosa svih naroda kroz veru, rekao je vladika Andrej ukazujući da je Sveti Sava svojim delom učinio pravi preporod u mladoj srpskoj državi, počevši da organizuje Srpsku pravoslavnu crkvu. Nakon što je otišao u Carigrad, gde je rukopoložen za arhiepiskopa srpskog, Sveti Sava je dobio blagoslov da srpski episkopi više ne moraju da dolaze u Carigrad na rukopoloženje, objasnio je on dodajući da je time izdejstvovao srpskoj crkvi samostalnost.

Mališani hora Prosvjete otpevali su Svetosavsku himnu
Mališani hora Prosvjete otpevali su Svetosavsku himnu

Izaslanik predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, Jasmina Mitrović-Marić, pozdravila je u ime predsednika Srbije sve prisutne, poželevši srećne dane uoči slave Svetog Save. Prema njenim rečima ostavio je svim Srbima u amanet da se kao najveće blago čuva zemlja koja nam je data na privremeno čuvanje.

"Narod nije narod bez zemlje, nije narod ako dopusti da izgubi jezik svoj, bez vere u gospoda, bez ljubavi i sloge", prenela je Mitrović-Marić dodajući da je pravilno učio da nacionalno biće čine kosti predaka i nebo iznad nas, da ne mrzimo druge i čuvamo svoje, a najvažnije što je rekao jeste "ja vam dajem ovu zapoved da ljubite brat brata, neimajući među sobom ama nikakve zlobe".

Ona je naglasila da je neophodno nastaviti svestosavskim putem spasenja, sloge, prosvetiteljstva.Svetosavsku himnu, potom, su izvela deca "Malog hora Prosvjete", a zatim su nastupili glumci Akademije umetnosti Banjaluke, kao i tenor Radmilo Petrović iz Beča u pratnji Ursule Švarc na klaviru i harmonikaš Stefan Đorđević. Svečanoj akademiji prisustvovali su i ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, ambasador BiH u Austriji Tanja Milašinović-Martinović.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...