AUSTRIJSKI MINISTAR FINANSIJA: Švajcarski franak mora da padne!
Foto: OeVP

Neodrživo

AUSTRIJSKI MINISTAR FINANSIJA: Švajcarski franak mora da padne!

Austrija -
Ne verujem da će se franak zadržati na aktuelnom visokom nivou na duži rok, jer Švajcarska sebi to ne može da priušti. Izvoz previše poskupljuje, a turizam se smanjuje, kazao je austrijski ministar

BEČ - Švajcarska ne može da dopusti da se njena valuta duže vreme zadrži na aktuelnom visokom nivou prema evru, jer bi to bilo previše štetno za švajcarsku privredu, ocenjuje austrijski ministar finansija, Hans Jerg Šeling (Hans Jörg Schelling).

Švajcarska narodna banka (SNB) šokirala je pre desetak dana tržišta ukidanjem ograničenja kursa franka prema evru od 1,20 franaka za evro, posle čega je "švajcarac" nakratko skočio čak 40 odsto prema zajedničkoj valuti evrozone.

Zbog niskih kamata, krediti u francima bili su neko vreme popularni u pojedinim zemljama srednje i istočne Evrope, a aktuelno naglo jačanje švajcarske valute zadalo je veliku glavobolju korisnicima takvih kredita u mnogim državama.

Austrija je 2008. zabranila mnoge devizne kredite i njeni su građani manje pogođeni jačanjem franka. Ukidanje minimalnog kursa švajcarske valute prema evru, ipak poskupljuje servisiranje dugova za oko 151.000 austrijskih domaćinstava s kreditima u francima, u ukupnoj vrednosti 29 milijardi evra.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Za Austrijance koji imaju kredite u francima to znači da se njihov dug povećava za oko 20 do 25 odsto", cikaže Šeling.

"Ne verujem da će se franak zadržati na aktuelnom visokom nivou na duži rok, jer Švajcarska sebi to ne može da priušti. Izvoz previše poskupljuje, a turizam se smanjuje", kazao je austrijski ministar.

Šeling nije naveo kako bi Švajcarska po njegovoj proceni mogla da zaustavi jačanje svoje valute, ali je poručio austrijskim građanima i telima lokalne uprave, poput bečkih gradskih vlasti, da bi bilo mudro kada bi pre roka otplatili te kredite i izvukli pouku za budućnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track