STARA RANA: Austrijanci podržavaju pripajanje Južnog Tirola!
Foto: TVB

Opipavaju puls građana

STARA RANA: Austrijanci podržavaju pripajanje Južnog Tirola!

Austrija -
Čak 89 odsto građna Austrije podržava pravo građana da cse na referendumu izjasne o tom da li žele da se otcepe od Italije

BEČ - Austrijanci, očigledno, nisu nikada preboleli odvajanje Južnog Tirola od Austrije i prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja pozdravili bi pripajanje ove teritorije koja je u sastavu susedne Italije. Čak 89 odsto Austrijanaca bi podržava pravo građana Južnog Tirola da se na referendumu odluče o tome kojoj državi žele da pripadaju. Isto taliko bi, prema istraživanju instituta "Spektra" iz Linca, pozitivno ocenilo ako bi se Južnotirolci odlučili za ujedinjenje sa Austrijom.

U istraživanju se 83 odsto Austrijanaca izjasnilo saglasnim da se građanima Južnog Tirola odobri dvojno državljanstvo - italijansko i austrijsko.Istraživanje pokazuje i da su se stanovnici zapadne Austrije u manjem procentu izjasnili o secesionističkim željama pojedinih Južnotirolaca, iako su u svim delovima Austrije većinski za. Tako je "svega" 74 odsto stanovnika austrijskih pokrajina Salcburg, Tirol i Forarlberga, deo zemlje koji se neposredno graniči sa Južnim Tirolom, podržalo dvojno državljanstvo, što je devet odsto ispod proseka.

Istraživanje je sprovedeno po nalogu Južnotirolskog domovinskog saveza (Sudtiroler Heimatbund), koji je udruženje bivših aktivista Južnog Tirola, koji teže ka ponovnom ujedinjenju Južnog Tirola sa Tirolom. Južni Tirol, naseljen nemačko govornom manjinom, pripao je Italiji posle Prvog svetskog rata Sporazumom iz Sent Žermena.U vreme donošenja novog italijanskog ustava, 1946. godine, Italija i Austrija su postigli dogovor o davanju velike autonomije ovoj regiji.

Međutim i pored dogovora rasla je napetost između Austrije i Italije, te je pitanje Južnog Tirola dospelo i pred UN.U svetskoj organizaciji su pregovori 1961.godine propali zbog brojnih terorističkih napada koje su sproveli austrijski separatisti.

Deset godina kasnije ipak je postignut dogovor, prema kojem je ovaj region dobio veliku autonomiju, a zvaničan Beč obećao da se neće mešati u južnotirolske unutrašnje poslove. Ovo se rešenje često uzimaju kao primer i za rešenje statusa Kosova. Nakon tog dogovora prestale su i separatističke pretnje, a položaj Južnog Tirola poboljšan je i ulaskom Austrije u EU, pre tačno 20 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track