GUŽVA U BEČU: Levičari se tukli s policijom protiv bala desničara
Foto: BETA AP

Dvoje povređeno uhapšeno 35 osoba

GUŽVA U BEČU: Levičari se tukli s policijom protiv bala desničara

Austrija -
Zbog nereda i divljanja proteklih godina u centru Beča, policija je zabranila najavljeno okupljanje levičara, a od popodneva zatvorila je deo grada u kojem se nalazi palata Hofburg, gde se večeras na "Balu Akademika" okupljaju desničari

BEČ- U Beču se večeras, uz veliko prisustvo policije, održava bal desničara, što je dovelo do okupljanja i protesta levičarskih grupacija, čiji pripadnici imaju manje sukobe sa policijom.

Zbog nereda i divljanja proteklih godina u centru Beča, policija je zabranila najavljeno okupljanje levičara, a od popodneva zatvorila je deo grada u kojem se nalazi palata Hofburg, gde se večeras na "Balu Akademika" okupljaju desničari.

Levičari, i pored zvanične zabrane skupa, okupili su se u gradu kako bi protestovali protiv ovog bala i desnice.

Oni su blokadama ulica pokušavali da spreče goste bala da dođu do palate Hofburg, što je u početku proteklo mirno, ali je tokom večeri došlo do prvih koškanja sa policijom.

Jedan policajac, kako je potvrđeno iz policije, zadobio je povrede, najverovatnije od eksplozije pirotehničkog sredstva bačenog na čuvare reda.

Demonstranti zaustavljaju taksije koji prevoze desničare i sprečavaju ih da priđu palati Hofburg, bacajući petarde na policiju.

Na više mesta su demonstranti pokušali i da probiju postavljene policijske barikade, a prema policiji, bušili su i gume na parkiranim vozilima i prijavljeno je više slučajeva vandalizma.

Prema najnovijem policijskom saopštenju, pored policajca povređenog pirotehničkim sredstvom, povređene su još dve osobe, a uhapšeno je 35 demonstranata.

Bez incidenata završeno je prethodno okupljanje pod nazivom "Sada uputiti signal", gde je protestovalo oko 2.000 ljudi.

Tradicionalni bal desničara okuplja pripadnike austrijskih studentskih udruženja, koji su ekstremno desne orijentacije.

Policija je rano popodne uhapsila sedam osoba, kod kojih je pronašla oružje.

Čuvari reda su na prilazima Beča, ali i u samom gradu, sprovelu kontrole sumnjivih lica, pošto su na proteste protiv desnice uvek dolazili i levičari iz susedne Nemačke, kao i grupacija spremne da čine nerede iz ostalih delova Austrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track