VIDOVITI: Austrijska policija može da predvidi vreme i mesto sledeće pljačke!
Foto: Rojters

Specijalni softver

VIDOVITI: Austrijska policija može da predvidi vreme i mesto sledeće pljačke!

Austrija -
Dnevno se u Austriji obije oko 50 stanova, a tri četvrtine, od otkrivenih i uhapšenih provalnika su stranci. Poslednjih godina najviše je Rumuna, potom Srba, pa Albanca

BEč - Po uzoru na neke druge policije i austrijska planira da uvede specijalni softver koji predviđa gde će se desiti sledeći zločin!

Ovaj operativni sistem će prvo biti upotrebljen u borbi protiv bandi provalnika, jer se u Austriji u poslednje vreme dnevno obije od 40 do 50 stanova. Specijalni antiprovalnički računarski programi mogu da "prognoziraju" gde bi mogla da se dogoditi sledeća provala, na osnovu obrade podatke prethodnih provala: mesto, vreme, način provale, itd.

"Ovakav sistem pomaže policiji da se koncentriše na određene kvartove, mada nikakav softver ne može da spreči kriminalno delo", naglašava Mario Hejl, portparol austrijskog MUP-a.

Iskustva policije Ciriha pokazuju da uz pomoć ovakvog programa u određenim delovima grada policija u velikom procentu može da smanji broj provala. Franc Lang (Franz Lang), direktor austrijskog Saveznog kriminalističkog biroa, kaže da upravo provale najviše iritiraju građane.

"Čak tri četvrtine, od otkrivenih i uhapšenih provalnika su stranci. Poslednjih godina najviše je Rumuna, potom Srba, pa Albanca", dodaje Lang.

Građani Beča čak traže pojačane gradske redarske jedinice. Najnovija anketa koju je za dnevni list Kronen Cajtung (Kronen Zeitung) obavila agencija "Unique Research", pokazuju da 60 odsto odraslih stanovnika austrijskog glavnog grada želi dodatne bečke "šerife" za borbu protiv provalnika, organizovanog prosjačenja i nasilja na ulicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja