NJIHOVO TELO JE DELO: Marina Abramović i Joko Ono u bečkom Muzeju savremene umetnosti!
Foto: Wordpress.com

VELIKE IZLOŽBE DO LETA

NJIHOVO TELO JE DELO: Marina Abramović i Joko Ono u bečkom Muzeju savremene umetnosti!

Austrija -
Muzej Belvedere počeo je godinu izložbom američkog umetnika Džaspera Džonsa, a Albertinadelima pariskog muzeja Orsej. Narednih meseci otvoriće se još mnoge izložbe na kojima će moći da se vide dela klasika i savremenih umetnika

BEČ - Trejsi Emin, Džasper Džons, Rembrant, Ticijan, Beloto su samo neki od umetnika čija će dela moći da se vide u bečkim muzejima u prvoj polovini godine.

Belvedere započinje godinu izložbom Džaspera Džonsa pod nazivom “Regrets“ koja je otvorena do 26. aprila. U Gornjem Belvedereu se može videti najnovije delo ovog američkog umetnika u čijem radu eksperimentisanje igra veliku ulogu.

U bečkoj Albertini se od 30. januara do 3. maja prikazuje 200 dela iz kolekcije pariskog muzeja Orsej koja broji preko 80.000 crteža umetnika kao što su Dega, Sezan, Sera i drugi. U muzejima Muzejske četvrti izdvaja se Muzej savremene umetnosti (MUMOK) gde će se od 13. februara prikazivati jedna od najznačajnih svetskih kolekcija pop arta nemačkih industrijalaca Petera i Irene Ludvig.

Druga izložba pod nazivom “Moje telo je dostignuće“ posvećena je bečkom akcionizmu u kontekstu međunarodnih razvoja umetnosti performansa. Uz dela umetnika Gintera Brusa, Ota Mila, Hermana Niča i Rudolfa Švarckoglera biće predstavljeni i radovi Marine Abramović, Džozefa Bojsa, Krisa Burdena, Pola Mekartnija, Brusa Naumana i Joko Ono. Izložba traje od 6. marta do 23. avgusta.

Povratak umetnosti ... Joko Ono
Povratak umetnosti ... Joko Ono

Izložbom “Evropa u Beču. Bečki kongres 1814/1815.“ u Belvedereu obeležava se godišnjica ovog značajnog događaja od 20. februara do 21. juna. U prvoj polovini godine bečka galerija Secesije se od 19. marta do 11. oktobra posvećuje istoriji svoje izgradnje, bečki Arhitektonski centar arhitekturi iz vremena nacional-socijalizma od 19. marta do 17. avgusta.

Jevrejski muzej osvrće na istoriju Jevreja u bečkoj ulici Ringstrasse od 25. marta do 4. oktobra. Ove godine će i Univerzitet u Beču proslaviti svoj 650. jubilej mnogim izložbama i događajima.

Muzej Leopold će od 24. aprila do 14. septembra predstaviti radove značajne britanske umetnice Trejsi Emin koji su povezani sa izabranim delima bečkog ekspresioniste Egona Šilea. Muzej Leopold je poznat širom sveta po značajnoj zbirci Šileovih dela.

U Zimskoj palati dvorskog kompleksa Belvedere otvara se 11. juna izložba pod nazivom “Sjaj i duh drezdenske galerije“ na kojoj će biti predstavljeno oko 100 vrhunskih radova Rembranta, Ticijana, Belota, van Dajka i Vatoa iz Državne umetničke zbirke iz Drezdena. Izložba će biti otvorena do 26. oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track