DOMAĆINI ODREŠILI KESU:  Beć će iskeširati 12 miliona evra za organizaciju Pesme Evrovizije!
Foto: ORF

Pripreme u punom jeku

DOMAĆINI ODREŠILI KESU: Beć će iskeširati 12 miliona evra za organizaciju Pesme Evrovizije!

Austrija -
Samo za pripremu Gradske hale u klojoj se održava takmičenje biće izdvojeno oko 8,9 miliona, a sama ceremonija otvaranja koštaće milion evra

BEČ - Zahvaljujući prošlogopdišnjoj pobednici Pesme Evrovizije u Kopenhagenu, predstavnici Austrije Končiti Vurst (Conchiti Wurst), Beč će biti domaćin ovog takmičenja, od 19. do 23.maja, u Gradskoj hali Beča (Wiener Stadthalle).

"Beč je kao domaćin, dobio mogućnost da se predstavi kao moderan, svetski, otvoren grad", potvrđuje Kristijan Oksonič (Christian Oxonitsch, SPÖ), bečki pokrajinski minsitar za obrazovanje, omladinu, informisanje i sport, koji brinu o organizaciji Evrovizije.

To zadovoljstvo će i da košta. Grad Beč će investirati više od 11,7 miliona evra, od čega najveći deo, skoro 8,9 miliona, na pripremu Gradske hale. Još oko milion evra koštaće sama ceremonija otvaranja, polufinalno takmičenje i podizanje „Evrovizijskog sela“ ispred gradske većnice Beča, kao i naknada javnom gradskom saobraćajnom preduzeću Beča za besplatne vozne karte koje će tih dana dobiti 3.000 novinara i umetnika u Beču.

Turistička organizacija Beča investiraće 850.000 evra u „Evropa kampanju“. Na poznatim trgovima Londona, Pariza, Barselone, Berlina i Milana biće postavljena velika kugla, prečnika 22 metra sa video projekcijama o Beču.Oko milion evra Grad Beč će uložiti u „brendiranje“ grada. Planirano je da se tramvaji izlepe plakatima sa evrovizijskim simbolima, kao i bečki aerodrom i prilazni putevi austrijskom glavnom gradu, oglase u štampanim i elektronskim medijima.

Grad Beč ima i vlastite magazine i internet-prezentaciju, te aktivno sudeluje u društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram itd.), ukratko Beč će povodom Pesme Evrovizije 2015. iskoristiti sve svoje kanale da se prikaže kao poseban grad. U maju mesecu je tradicionalno u Beču i Lajf bal (Life Ball), jedna od luđih žurki u Evropi (prihod ide za borbu protiv side). Ovaj Bal i Pesma Evrovizije 2015. će možda neodlučne uveriti da je Beč savremeno i odlično mesto za život, i zbog toga birati socijaldemokrate.

Takmičenje je za Mihaela Hojpla odlična prilika za predizbornu kampanju!

Međutim, Socijaldemokratskoj partiji je ovo evrovizijsko takmičenje palo kao "kec na desetku". Neime za bečkog gradonačelnika Mihaela Hojpla (Michael Häupl, SPÖ) i njegov tim ovaj događaj je i odlična prilika za predizbornu kampanju socijaldemokrata jer će se izbori za gradsku skupštinu Beča održavaju ove godie. Datum još nije određen, ali se pretpostavlja da će to biti najverovatnije tokom leta ili u ranu jesen.

SPÖ su na svim slobodnim izborima u Republici Austriji bili daleko najjača partija. Međutim, na poslednjim izborima 2010. je SPÖ dobila 44,3 odsto i izgubila apsolutnu većinu odbornika, pa je morala da uđe u koaliciju sa Zelenima. Istovremeno je Slobodarska partija Austrije (FPÖ) je u Beču 2010. dobila 11 odsto više nego 2005.godine. Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache), lider austrijskih i bečkih slobodaraca, nada se da će ove godine postati bečki gradonačelnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track