KONZERVATIVCI: Abortusi zabranjeni u svim bolnicama u Forarlbergu!

Zakon dozvolio ali ne i pokrajinska vlast

KONZERVATIVCI: Abortusi zabranjeni u svim bolnicama u Forarlbergu!

Austrija -
Ni jedna od pet bolnica u austrijskoj pokrajini Forarlberg, gde je na vlasti Narodna partija, ne obavlja prekide trudnoće po želji trudnica iako su oni dozvoljeni zakonom

BREGENC - U Forarlbergu, još uvek se vodi rasprava oko toga da li treba dozvoliti da se i u bolnicama obavljaju abortusi. U ovom delu države, gde je na vlasti konzervativna, Narodna partija (ÖVP), ni jedna od pet pokrajinskih bolnica ne izvodi prekide trudnoće po želji trudnica, iako su oni zakonom dozvoljeni u Austriji.

"Ovo mora da se promeni, jer je sve više zahteva za izvršenje abortusa, kaže rukovodilac ginekologije u Pokrajinskogj bolnici Feldkirha (LKH Feldkirch), Štefan Rimbah (Stefan Rimbach).

Žestoka debata o ovoj temi nedavno je vođena i u pokrajinskom parlamentu Forarlberga. Poslanici narodnjaka i slobodarci (FPÖ) protiv su da se abortusa obavljaju u pokrajinskim bolnicama, zbog čega je odbačen predlog socijaldemokrata.

Abortuse još uvek većinom obavljaju specijalizovane, privatne ambulante. Čak i da je ovakva dozvola data pokrajinskim bolnicama, to ne znači da bi one odmah i počele da ih rade. Naime, zakon ostavlja zdravstvenim radnicima mogućnost da odluče da li će izvoditi abortuse ili ne.

Rimbah smatra da lekar ima pravo da odluči po savesti, ali da bolnica nema pravo da institucionalno zabrani ono što je zakonom dozvoljeno.

Godišnje se u Austriji obavi između i do 40.000 prekida trudnoće!

U Austriji ne postoji obaveza vođenja statistike medicinskih izvedenih abortusa, pa ne postoje precizniji podaci koliko ih je ukupno. Stručne procene se razlikuju, većinom se smatra da je godišnje u državi između 20.000 i 40.000 medicinskih abortusa (ne računajući "pilulu dan kasnije"). Po tim brojevima je Austrija, prema broju stanovnika prilično visoko na rang-listi učestalosti nasilnog prekida trudnoće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track